latinica  ћирилица
19/04/2024 |  18:16 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Лица повезана са вехабијама вјежбала гађање на војном полигону код Мостара?

Лица повезана са вехабијским покретом вјежбала су гађање на војном полигону код Мостара, а међу њима су биле и четири малољетне женске особе, пише портал Бљесак.инфо.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Утврђено је да један број има пребивалиште, односно стално мјесто боравка у Данској, а у Мостар су дошли да вјежбају гађање из ватреног оружја у оквиру Клуба за практично стрељаштво и нису се пријавили као странци јер имају и документе БиХ, тврде извори овог портала.

На полигону код касарне "Миралем Југо" код Мостара гађање вјежбају припадници полицијских агенција и специјални тимови уз одобрења Министарства обране у Савјету министара, односно Зукана Хелеза.

Из овог министарства је дозволу за извођење вјежбе с бојевом муницијом добио и Клуб за практично стрељаштво Вележ, који се 16. фебруара пријавио на вјежбе, а испоставило се да су поједини чланови блиски вехабијском покрету.

Портал наводи сазнања како је истрага до сада утврдила да су у тој групи боравила лица на пропутовању у БиХ и да су међу њима биле и четири малољетне женске особе.

Извори блиски истрази наводе да неколико њих који су вјежбали гађање припада радикалним вехабијским параџематима и да су неки дошли из Данске, а један број се тамо и вратио.

Према другим информацијама, тог дана су на вјежбе дошле и двије особе из Француске које немају везу са БиХ.

Један од припадника Оружаних снага БиХ пријавио је надлежнима групу која је вјежбала и покренута је интерна истрага у Оружаним снагама, а обавијештене су и друге службе.

О свему су обавијештени Министарство унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, СИПА и Обавјештајно-безбједносна агенција, а упознат је и ЕУфОР.

Из СИПА су одговорили за Бљесак.инфо да се "евентуално постојање или непостојање оперативно истражних података не може достављати изван Агенције, осим надлежним органима".

У Главној команди Еуфора су рекли да не коментаришу питања у вези са Министарством одбране у Савјету министара.

Предсједник Клуба Вележ Алмин Чано рекао је да о спорном датуму и особама које су повезане с вехабизмом нема информација, наводећи како је тог дана био на тренингу на полигону, као и да су их из Оружаних снага замолили да не долазе док је ријеше нека своја унутрашња питања - начин уласка.

Хелез је недавно рекао како "у БиХ постоје кампови у којима се обучавају Руси", што је провјерено и демантовано и од безбједносних служби и од Еуфора. Хелез, који је раније осуђиван због лажног исказа, ништа није говорио у одбрану својих тврдњи.