latinica  ћирилица
19/04/2024 |  18:22 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Бошњачка политичка елита води фунадменталну политику борбе против Српске (ВИДЕО)

Бошњачка политичка елита и данас води фундаменталну политику борбе против Републике Српске у чему се ослањају на притиске и пријетње, оцијенио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да иста та бошњачка политичка елита ни у подсвијести нема потребу да се договара са легитимно изабраним представницима српског и хрватског народа.

- Они се по правилу, када међународна заједница ради на девастацији Дејтонског споразума, стварању политичких криза, сврставају на страну међународне заједнице умјесто да траже партнерство у договору са легитимно изабраним Хрватима и Србима - рекао је Кошарац у подкасту "Граница постоји".

Видљиво је, сматра он, да се покушава оживјети односно наставити са различитим наративима и нападима сваке врсте сличним онима из деведесетих година, те подсјетио на изјаве Алије Изетбеговића и других који су у континуитету говорили да је БиХ земља свих.

- Њихова фундаментална политичка улога која је и данас пресликана у ине политичке субјекте у Федерацији БиХ, у Сарајеву, јесте да то треба да буде муслиманска, босанска земља на Балкану - рекао је Кошарац.

Он је истакао да Република Српска и њен предсједник Милорад Додик не траже конфликтну ситуацију, не спремају никакав немир већ траже да се поштује Дејтонски мировни споразум и уставни капацитет, те да се одлуке не могу доносити мимо ставова Републике Српске.

Према његовим ријечима, Република Српска, њен предсједник и институције не слушају странце већ са својим народом и изабраним представницама дефинишу политике.

Кошарац је упитао како је могуће да из ФБиХ нема реакције на све што ради нелегитимни Кристијан Шмит, оцијенивши да по правилу чекају прилику да заједно са међународним фактором направе проблеме Републици Српској, а да они буду ти који ће бити имплементатори таквих политике.

- Када смо на заједничким састаницима онда је једна друга димензија приче, онда постоји неки ниво разумијевања. Када изађемо, неко оде у Источну Сарајево, неко у амбасаду, неко у ОХР, и онда на крају поново имају потребу за унитаризацијом, централизацијом, дерогирање надлежности Републике Српске - рекао је Кошарац.

У осврту на суђење предсједнику Републике Српске, Кошарац је поновио да је то политички процес који ће се завршити ослобађајућом пресудом из простог разлога јер човјек није крив низашта.

Кад је ријеч о сарадњи у Савјету министара, Кошарац је рекао да је она на декларативном нивоу али да су истовремно у застоју пројекти попут аеродрома Требиње и Источна гасна интерконекција, те приступ "Отвореном Балкану".

- То је зато што у Предсједништву БиХ постоји једна глава која мисли да је већи Алија од Алије и оспорава ту врсту приче - рекао је Кошарац.

О односу опозиције из Републике Српске са Бошњацима, Кошарац је рекао да су СДС и ПДП промијенили Пословник Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да је могуће без једне трећине именовати радна тијела у комисијама.

- У СДС-у и ПДП-у има патриота, има лојалних људи Републике Српске. Погледајмо који људи у одређеним кризним сегментима и појачаном утицају међународне заједнице излазе на површину, Иванић и Шаровић. Они су дио пројекта. Они потврђују својим јавним наступима да су дио пројекта - оцијенио је Кошарац.

Подкаст "Граница постоји" емитује се сваког петка у 18.00 часова и наставак је активности подршке институцијама Српске исказаним кроз народне протесте који су 17 пута организовани на граници између Републике Српске и сусједне ФБиХ.