latinica  ћирилица
19/04/2024 |  18:31 ⇒ 22:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: Ово је припрема за државни удар

Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је данас, након одлуке Уставног суда којом му се брани да буде мандатар, да мора да се поштује воља већине бирачког тијела у Хрватској и истакао да је одлука суда ''припрема за државни удар''.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Желио бих да умирим грађане који су љути. Ово данас је оно што Уставни суд може рећи, али не може ништа да уради. Избори су одржани, воља грађана ће одређивати, а не уставне судије. Готово је. Не могу ништа. Већина може одредити за мандатара било кога -  поручио је Милановић на конференцији за медије.

Додао је да против воље грађана "нема правног лијека".

- Ово је припрема за државни удар. Ово су предрадње да сутра кум корупције Пленковић каже да има одлуку Уставног суда. Та прича да је устав изнад хрватских људи, то може смислити чудан ум, ако је уопште ум. Немојте се бојати. Ово је само припрема Уставног суда да Пленковић одбије Сабор - рекао је Милановић.

Истакао је да је за њега "имплицитно гласало много људи".

- Овдје се не ради о мени, ово је само приказ паничног страха Пленковића. Ја не морам да будем мандатар. Очекивао сам и нешто више гласова. Већина је гласала за промјене, то би морало да се поштује. Ко ће бити мандатар, одлучује само саборска већина. Ово неће проћи - навео је хрватски предсједник.

Уставни суд Хрватске раније данас одлучује да Милановић, као предсједник земље и "због својих изјава и понашања", не може да буде мандатар за састав будуће владе.

Предсједник Уставног суда Мирослав Шепаровић рекао је да је Милановић, за разлику од Социјалдемократске партије Хрватске (СДП), кршио упозорење Уставног суда од 18. марта и понављао да је у кампањи као будући предсједник владе.

Милановић се таквим изјавама и поступањем ставио у положај учесника у парламентарним изборима, што он по свом уставном положају док је предсједник Хрватске не може да буде, закључио је Уставни суд.

Милановић, како се истиче, не може да буде мандатар, ни премијер чак и ако поднесе оставку на мјесто предсједника.

За одлуку гласало је девет судија, троје је било против, а једна чланица Уставног суда била је одсутна.