latinica  ћирилица
19/04/2024 |  19:37 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Политичком Сарајеву засметао митинг "Српска те зове"; Зашто опозиција није дошла? (ВИДЕО)

Политичком Сарајеву засметало је одавање пијетета свим страдалим што је и била порука величанственог народног митинга "Српска те зове" у Бањалуци .
Српска те зове - Фото: РТРС
Српска те зовеФото: РТРС

Најдаље је отишао министар спољних послова БиХ и лидер Народа и правде Елмедин Конаковић, који чак жали што живи са Србима. У стопу га прати и министар унутрашњих послова ФБиХ Рамо Исак, којем је засметао и број грађана који су дошли на Трг Крајине. А било их је 50.000.

Док Конаковић своје ставове износи на Фејсбуку, личне ставове без усаглашености Предсједништва, у Уједињеним нацијама изнио је и бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић у покушају лобирања. Позива се на хашку грађу и усвајање резолуције зарад, како каже, изградње одрживог мира.

Конаковић жали што српски народ мора називати комшијама. Сметају му, каже, слике из Бањалуке и народни митинг који је за њега био "негација геноцида". Очигледно је да није хтио чути поруке да су жртве биле на свим странама, а не као што то Конаковић хоће да прикаже да су то само били Бошњаци.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик управо у томе види разлику и суштину свега - Конаковић и слични њему у Сарајеву вољели би да Срба нема и да је БиХ цијела њихова, унитарна.

- Ми желимо дејтонску БиХ, да живимо једни поред других у два ентитета, поштујући дејтонско уређење БиХ, а ви бисте да БиХ буде муслиманска, ни српска, ни хрватска и да умјесто домаћих политичара судбину овог народа одређују странци. То никада нећемо дозволити, јер Република Српска је вјечна, као што је вјечан и српски народ - каже Додик.

Конаковићу се у вријеђању придружио и први полицајац Федерације. Скуп којем је, према службеним подацима присуствовало више од 50.000 људи, Исак је оцијенио као "очајнички политички митинг".

Одговорила му је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

- Предсједници "комби" странака, Конаковић и Рамо Исак, покушавају да минимизирају број окупљених на јучерашњем величанственом скупу у Бањалуци. Од њих двојице, којима би био озбиљан логистички изазов окупити троцифрен број људи на једном мјесту, очекивали бисмо да барем тај сегмент не коментаришу наглас - истакла је Цвијановићева.

На мети политичког Сарајева и Конаковића нашао се и предсједник Србије Александар Вучић. Очигледно им смета јединство једног народа.

- Нек држе моралне придике коме хоће, баш ме брига, наслушао сам се глупости ових година. Него да их питам гдје им бјеше онај снајпер и пушка око Сарајева? Гдје су ухапшени за линчовање? Немојте заборавити, људи су подносили тужбе за геноцид и против шефа државе сусједне, па су сами одустали од тога и доносили пресуде у моју корист - каже Вучић.

И док се од Конаковића и Исака могло очекивати да не подрже било шта са митинга, многи нису очекивали од опозиције из Српске да се неће придружити свом народу. Кажу, много важније што је у Скупштини усвојен извјештај Независне међународне комисије о страдањима у Сребреници.

Предсједник СДС-а Милан Миличевић истиче да је подршка усвајању овог извјештаја најважнија.

- Мислим да је то много важније, за мене, што смо јуче у НСРС имали јединствен став од тога ко је био на митингу, колико је било људи, какве су поруке послате - каже Миланко Михајлица, посланик ПДП-а у НСРС.

Из истог тог ПДП-а Драшко Станивуковић дошао је на митинг јер, каже, треба изаћи из политичких ровова и ствари посматрати из шире перспективе.

- Нека је на овој страни није на оној. Не. Овдје је једна страна Република Српска, она нема за мене алтернативу - рекао је Станивуковић, који је члан Предсједништва ПДП-а.

Историјски тренуци захтијевају и историјске одлуке, мудрост, јединство и окупљање око једног циља-Републике Српске.

- Причамо о историји, људи. Ово је историја. Они хоће историјски да сломе један народ. А они који нису били, знате, имају гусле. Срби имају гусле - источе министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Уз те гусле, вијековима су кроз историју Срба опјевавани јунаци, али и они који то нису.