latinica  ћирилица
19/04/2024 |  20:25 ⇒ 20/04/2024 | 07:54 | Аутор: СРНА

Вучић: Више земаља биће против и уздржано, него за резолуцију

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће 2. маја на гласању у Генералној скупштини УН о приједлогу спорне резолуције о Сребреници више бити земаља које ће бити уздржане и гласати против него за резолуцију.
Александар Вучић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr)

Вучић је рекао да ће бити интересантно на гласању и поручио да непријатељима Срба и Србије неће бити тако лако како су замислили, истичући да отпор постаје све већи.

Он је оцијенио да ће против резолуције гласати они који разумију да је то политика и да је то потребно за неке геополитичке циљеве против једног малог, храброг народа, који се успротивио тој врсти хегемоније и доминације и који жели да буде слободан.

- И то разумије све већи број држава - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је напоменуо да ће сутра послије подне отпутовати за Њујорк гдје планира да се састане са представницима више од 120 земаља, те додао да је до сада о овој теми разговарао са предствницима 23 земље.

Вучић је оцијенио да је директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф дао смјелу изјаву о резолуцији о Сребреници и поручио да очекује да се о овоме изјаснити и највећи свјетски стручњак за питање геноцида Јехуда Бауер, као и "још неки други".

Вучић је напоменуо да је резолуција о Сребреници њемачка идеја, коју су подржале најмоћије земље НАТО-а, а дошла је као приједлог БиХ, али не цјеловите, "већ једног народа против другог", без поштовања процедуре и Дејтонског споразума.

Наводећи да се томе придружила и Сјеверна Македонија, Вучић је рекао да претпоставља да је Србија то заслужила за све добро што је до сада учинила за Сјеверну Македонију.

- Наставићемо да се боримо. Ми ћемо своју Србију да сачувамо, сачуваћемо и образ српског народа. А ако буду имали више "за" него против, што је вјероватно, дан послије подићи ћемо српске тробојке, заставе, и још снажније, и одлучније ходати уздигнуте главе нашим и свјетским улицама, јер и то само гласање у УН показаће гдје стварно лежи истина, упркос свим притисцима Нијемаца и Американаца - рекао је Вучић.