latinica  ћирилица
19/04/2024 |  22:59 ⇒ 23:32 | Аутор: СРНА

Зеленски: Украјина се не може одбранити без помоћи Запада

Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је да НАТО мора да одлучи да ли је Украјина савезник, апелујући на чланице Аијансе да убрзају испоруку оружја његовој земљи.
Владимир Зеленски (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Владимир Зеленски (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

- Све у потпуности зависи од вашег избора око тога да ли смо ми заиста ваши савезници - рекао је Зеленски на скупу министара одбране Алијансе путем видео-линка у Бриселу.

Зеленски се осврнуо на напоре Запада да одбрани Израел од израелских ваздушних удара и истакао да савезници Украјине могу у том смислу да учине много више када се ради о сукобу са Русијом.

Он је истакао да се Украјина не може одбранити без подршке Запада.

- Очигледно је да сада, док Русија има ваздушну предност и може да се ослони на своје ракетне и ударе дроновима, наше могућности на терену су, нажалост, ограничене - рекао је он министрима НАТО.

Он је истакао да је одлука америчког Представничког дома о дуго очекиваној помоћи од 61 милијарду долара "од виталног значаја" за Кијев, пренио је АФП.

- Потребно нам је седам додатних система "патриот" или сличних противваздушних система одбране и то је минималан број. Они могу да спасу многе животе и заиста промијене ситуацију - рекао је Зеленски.