latinica  ћирилица
19/04/2024 |  23:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: Појединачне одлуке, попут укидања динара, коче процес нормализације

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да је тешко водити дијалог у правцу нормализације, због честих стагнација и заустављања процеса изазваних појединчаним одлукама, попут одлуке Приштине да укине динар као средство плаћања.
Мирослав Лајчак (Фото: Танјуг/Немања Јовановић) -
Мирослав Лајчак (Фото: Танјуг/Немања Јовановић)

- Тренутно је највеће питање како ублажити утицај одлуке Централне банке /самопроглашеног Косова/ о готовинским трансакцијама. То је реалност која је производ веома ниског нивоа повјерења између два друштва, између Косова и Србије уопште - истакао је Лајчак за Н1.

Он је рекао и да и српско и албанско друштво на КиМ "морају да схвате" да без нормализације односа нема напретка ка Европској унији.

Изасланик ЕУ је навео да ће до краја свог мандата, који истиче 31. августа, у потпуности бити посвећен нормализацији односа Београда и Приштине, и негирао да ће свој мандат завршити раније.

Додао је да ће високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ наредних дана послати писмо амбасадорима који представљају земље чланице у политичком и безбједносном комитету, тражећи од њих да предложе номинације за насљедника за функцију специјалног изасланика за дијалог.

Коментаришући евентуални долазак бившег предсједника Словеније Борута Пахора на његову функцију, Лајчак каже да не може да утиче на одлуку ко ће бити његов насљедник, истичући да је Пахор заинтересован за регион, и да је то, наравно, важан фактор.