latinica  ћирилица
20/04/2024 |  09:14 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Савић: Слобода нема цијену, народни скуп оправдао очекивања

Народни скуп "Српска те зове" показао је јединство и солидарност српског народа и са њега је послата јасна порука да се неће пристати на компромисе који би на било који начин укаљали част и углед српске борбе за слободу, поручио је политиколог Војислав Савић.
Војислав Савић - Фото: РТРС
Војислав СавићФото: РТРС

Савић сматра да је у том погледу народни митинг "Српска те зове" оправдао очекивања, те да је испунио своје двије основне функције.

- Прва и основна јесте да се изнутра као народ окупимо и покажемо јединство и солидарност, да станемо иза наших темељних вриједности. Слобода нема цијену, али она није гарантована, она се увијек изнова мора доказивати и стварати, мора се заслужити. У ратовима се за њу гине, а у миру се она стиче на друге начине, али свакако не пада са неба и не долази сама - изјавио је Савић Срни.

Он је навео да је друга функција овог скупа била да се пошаље порука другима, онима који су помно пратили сваки корак руководства и народа Републике Српске.

- И мислим да је за њих порука јасна - неће се пристати на компромисе који би на било који начин укаљали част и углед наше борбе за слободу - истакао је Савић.

Када је ријеч о Изборном закону Републике Српске, он сматра да овај закон ни на који начин не дерогира Устав БиХ.

- Напротив, све што је речено и учињено у Народној скупштини Српске, утемељено је на принципима Дејтонског мировног споразума и у томе јесте квака - позиција Републике Српске је јасна и транспарентна, нема задњих намјера - рекао је Савић.

Савић сматра и да је зато немогуће у Сарајеву окупити оволики број људи или направити овакав скуп.

- Зато што се нико не бори за неку идеју, него против Републике Српске, и то је јасно као дан - нагласио је Савић.

Он је појаснио да народ, када је угрожен, реагује митингом, те да је то одговор на провокацију, на лошу намјеру.

- Остали закључци, као и извјештај независне комисије за страдање становника свих вјера и националности са подручја Сребренице и околине, и у периоду трајања цијелог рата, објективан је и прецизан документ, који ће бити од користи будућим истраживачима рата и сукоба у бившој Југославији и БиХ - сматра Савић.

Савић је мишљења да су и митинг, али и доношење Изборног закона Српске, изнуђени потези и да је Република Српске приморана да се брани.

- А, западни и бошњачки медији покушавају то да представе као да се неко напада, што је нетачно и бесмислено - указао је Савић.

Он је напоменуо да се мора посматрати шира слика и узети у обзир континуирани рад високих представника и међународних политичара на томе да се развласти Република Српска и насилно унитаризује БиХ.

- Они показују слику наопачке, али наше је да покажемо како заиста јесте - а то се постиже јасним транспарентним порукама, подршком народа и националним јединством како у институцијама попут Народне скупштине, тако и на митинзима и другим демократским методама савременог доба - навео је Савић.

Јавном скупу "Српска те зове", који је у четвртак, 18. априла, одржан у Бањалуци, присуствовало је око 50.000 грађана, а протекао је мирно, без иједног инцидента, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Скуп је одржан у организацији Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.