latinica  ћирилица
20/04/2024 |  09:56 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Дачић: Највећи починиоци геноцида хоће да прогласе Србе геноцидним народом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да су Срби изложени великој неправди зато што за геноцидни народ хоће да их прогласе Њемачка и Руанда, које су највећи починиоци геноцида у историји.
Ивица Дачић - Фото: РТРС
Ивица ДачићФото: РТРС

Подсјетивши да су Њемачка и Руанда предлагачи резолуције о Сребреници, чије се усвајање припрема у Генералној скупштини УН, Дачић је указао да је Њемачка одговорна за десет милиона жртава у Другом свјетском рату, док је у Руанди за неколико мјесеци убијено више од милион људи.

- Резолуцију подржава и Турска, за коју Јерменија тврди да је извршила геноцид над њеним народом и убила милион и по Јермена. Коспонзор резолуције је Аустрија, која би требало да се сјети да је починила геноцид над Србима у Првом свјетском рату и да се присјети колико је цивила тада убила - рекао је Дачић за Телевизију Пинк.

Он је упитао да ли је праведно и историјски тачно да српскии народ, који је био жртва геноцида, буде проглашен као геноцидан имајући у виду огромне жртве које је поднио у Првом и Другом свјетском рату, страдања Срба у Јасеновцу и на другим мјестима?

- Нигдје нема резолуције о томе, а по резолуцијама које се предлажу испаде да су Хути у Руанди и Срби једини народи који су вршили геноцид. Они предлажу резолуцију, јер знају како се то ради, али нису одговарали за то што су радили. То је велика историјска неправда, али морамо да се боримо - рекао је Дачић.

Дачић је указао да је резолуција о Сребреници нелегална из два разлога, а први је чињеница да је муслимански представник Златко Лагумџија као представник БиХ у САД погурао резолуцију без одлуке Предсједништва БиХ.

- Други разлог је то што по Повељи УН у Генералној скупштини не може да се расправља о било чему што је тема Савјета безбједности. БиХ је на дневном реду у Савјета безбједности УН јер се два пута годишње одржавају сједнице о њој, а имате и мировне мисије и такозваног међународног представника у БиХ, тако да је то апсолутно нелегално - објаснио је Дачић.

Према његовој оцјени, та резолуција не треба да буде на дневном реду Генералне скупштине УН и због тога што је прошло 29 година од догађаја у Сребреници, па се поставља питање што се баш сада доноси.

- Поред тога, резолуција има контрапродуктивно дејство јер умјесто процеса помирења јача разједињење и уништавање нечега што би био заједнички живот у БиХ - указао је Дачић.

Он сматра да је предлагање резолуције о Сребреници повезано са независном спољном политиком Србије, којој Запад жели да покаже силу.

- Они су овим што раде у неугодну позицију довели и муслиманске земље, које нама кажу да их је Лагумџија довео у позицију да се солидаришу са муслиманима и да их воде у провалију јер нема договора са Србима - навео је Дачић.

Према његовим ријечима, муслиманске државе, а и многе друге, увидјеле су све то када је резолуција представљана у УН, због чега су њихови представници питали да ли је то отворено за расправу и да ли ће се ићи на консенсуз или не.

Дачић је рекао да Србија очекује да се о томе не расправља, а ако до расправе дође, учиниће све да добије што више гласова и бориће се свим силама да то не буде усвојено.

- Та резолуција крије велику замку. Не треба насједати на те приче да је то протоколарног карактера јер се наводно уводи само један дан, што они причају да ми не би радили ништа. Али, ви ћете сваке године имати подјеле и расправе око тога и цијепање БиХ, као и о питању да ли је праведно и историјски тачно да једино српски народ, који је био жртва геноцида, буде проглашен за геноцидан -  закључио је Дачић.