latinica  ћирилица
20/04/2024 |  10:16 ⇒ 11:40 | Аутор: РТРС

Егић: Срби да се сјећају својих жртава (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је, поводом обиљежавања 32 године од злочина у Добровољачкој улици, да за тај злочин нико није одговарао, да је однос власти у Федерацији БиХ према Србима недопустив, и да Срби морају одавати почаст својим жртвама, сјећати их се и говорити истину о сукобима из протеклог рата.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

- Ми ћемо то увијек радити. Данас смо дошли да одамо помен невино настрадалим војницима и официрима Југословенске народне армије /ЈНА/ - рекао је Егић.

Он је навео да је ЈНА у то вријеме била једина легитимна војна сила на територији БиХ, те да се злочин у Добровољачкој догодио 2. и 3. маја, иако је 26. априла у Скопљу постигнут споразум о мирном повлачењу Војске ЈНА са територије БиХ.

- То говори о моралу, о већ припремљеним стварима које су биле неизбјежне од тадашњих муслиманских снага, то су `Зелене беретке`, Територијална одбрана и ко зна колико је било паравојних формација. Упркос постигнутом договору, Дом ЈНА је нападнут 2. и 3. маја и тад су већ почеле прве жртве, прије тога неколико дана, 22. априла војници који су остали у квару у војном транспортеру су извучени, убијени и до данас њихови посмртни остаци нису нађени. Трећег маја, када се по договору војна колона повлачила, нападнута је и опет су почињени страшни злочини - рекао је Егић.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. у Добровољачкој улици погинуло је и убијено најмање 28 припадника ЈНА.