latinica  ћирилица
20/04/2024 |  10:30 | Аутор: РТРС

Невесињац Урош Гутић најбржи на Уличној трци у Дервенти (ФОТО/ВИДЕО)

Невесињац Урош Гутић члан Атлетског клуба Борац из Бањалуке одбранио је титулу најбржег тркача Уличне трке у Дервенти, док је иза себе оставио Млађена Самарџића из Брчког и Руса Ивана Бубнова.
Невесињац Урош Гутић  члан АК "Борац" - Фото: Уступљена фотографија
Невесињац Урош Гутић члан АК "Борац"Фото: Уступљена фотографија

Гутић је похвалио организацију, истакавши да је ријеч о занимљивој стази.

- Стаза је валовита, равница, низбрдица и онда успон, док у циљном правцу је равница уз бројну публику. Надам се да ћу и до године доћи - казао је Гутић.

Међу дамама најбржа је била Прњаворчанка Јелена Гајић, док су се у конкуренцији дама на побједничко постоље попеле Теа Фабер из АК Фит Запрешић и прошлогодишња побједница Слађана Стаменковић, члан београдске Црвене звезде.

Гајићева је истакла да је конкуренција била на високом нивоу.

- Фабер је врхунска атлетичарка, која трчи овакве стазе. Ја сам ипак спринтер, тако да ова побједа има већу тежину - рекла је Гајићева.

Тренер дервенстког Атлетског клуба Далибор Врховац је подсјетио да је традиција уличних трка на Дан ослобођења града у Другом свјетском рату обновљена прошле године, уз подршку Градске управе и привредника.

- Поред такмичара из Републике Српске и БиХ, ту су и гости из Србије, Хрватске и Црне Горе. Имамо више од 500 учесника и то је нешто више него прошле године, а надам се да ће наредних година учествовати и такмичари из Европе - истакао је Врховац, додајући да су одржане 22 трке.

Улична трка у Дервенти (Фото: РТРС)

Предсједник Атлетског савеза БиХ и Републике Српске Душко Ивичић казао је да је Дервента традиционално добар домаћин и да је ове године улична трка подигнута на виши ниво када је у питању цијела организација, али и број учесника.

- Захвалност дугујемо свима који су на овакав лијеп начин приредили ову уличну трку. Нама у Атлетском савезу много значи јер је ово промоција града и атлетике, али и спорта уопште - казао је Ивичић.

Замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић изразио је задовољство јер је поново "краљица спортова" у Дервенти, по коме је некада била препознатљива.

- Пружили смо подршку свим учесницима и организаторима заслужним да се манифестација врати на улице Дервенте. Господина Врховац је регистрацијом клуба створио услове за промоцију и популаризацију овог спорта, а Градска управа активно ради на развоју потребне инфраструктуре на Градском стадиону - навео је Јефтић.

Трку, која је одржана уз покровитељство градоначелника Дервенте Милорада Симића, Министарства породице омладине и спорта Републике Српске и бројних пријатеља, организовао је Атлетски клуб Дервента уз подршку Туристичке организације града Дервента.

Трка је уврштена у календаре атлетских савеза Српске и БиХ, те европског атлетског савеза.