latinica  ћирилица
20/04/2024 |  10:45 | Аутор: СРНА

Лајчак: Без ЗСО нема напретка у нормализацији односа

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да се не може очекивати напредак у нормализацији односа ако нема помака у формирању Заједнице српских општина.
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: РТРС
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: РТРС

Лајчак је оцијенио да по питању формирања ЗСО тренутно нема никаквог напретка и напоменуо да све што је било договорено - мора да буде испуњено.

- Основно начело уговорног права јесте да је закључени уговор закон за уговорне стране, које су дужне испунити своје обавезе на начин одређен уговором и одговорне су за испуњење тих обавеза. То важи за обје стране. Према томе, ако нема напретка по питању ЗСО, тешко може да се очекује напредак у нормализацији односа - рекао је Лајчак за Косово онлајн.

Говорећи о проблему укидања динара на Косову и Метохији, Лајчак је навео да то што нема рјешења показује да нема добре воље да то питање буде ријешено.

- Атмосфера је тешка. Влада атмосфера неповјерења и конфронтације. У тој атмосфери тешко могу да се нормализују односи. Питања која су више техничке него политичке природе се рјешавају доста тешко - оцијенио је Лајчак.

Он је рекао да је јако битно то што обје стране учествују у тражењу рјешења и да састанци, без обзира на то што за сада не доносе жељени резултат, имају сврху, јер постоје људи који немају приступ новцу, иако имају право да га добијају.

- За мене је човјек увијек на првом мјесту. Нису политичари већ људи на терену ти који треба да виде да је то што радимо добро за њих - рекао је Лајчак.