latinica  ћирилица
20/04/2024 |  11:26 | Аутор: ТАНЈУГ

О'Брајан: Међународна заједница ће учинити све да Приштина оснује ЗСО

Помоћник секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмс О'Брајан изјавио је данас у Београду након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем да ће међународна заједница учинити све да Приштина оснује ЗСО, као што се обавезала, и да Срби на КиМ буду заштићени.
Џејмс О'Брајан (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Џејмс О'Брајан (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

О'Брајан је истакао да је са Вучићем разговарао и о добром партнерском односу САД и Србије.

- Косово је обећало да ће спровести обавезу да оснује ЗСО и то је од кључног значаја за Србе. Ако постоји забринутост да међународна заједница не испуњава своје обавезе, надам се да ћемо радити на томе да испунимо обећано и помогнемо - навео је О'Брајан.

Он је поводом резолуције о Сребреници рекао да је као адвокат био дио првог правног тима који је истраживао убиства у тој области.

- Многи починиоци су били у истражном поступку и осуђени су. Сјећам се и тога да је најтежи дио истраге био када су нам Војска републике Српске и званичници Српске гарантовали безбједност. И тада и сада морамо да се суочимо са истином. И сада је тема како САД и Србија да буду партнери - рекао је О'Брајан.

Према његовим ријечима, Вучић је главни заговорник да Србија има добре односе са САД и ЕУ.

На питање о брзој реакцији Стејт департмента, НАТО-а и других међународних институција на задржавање Албанаца од стране српске полиције и зашто изостаје реакција на хапшење Срба, на њихово вишемјесечно задржавање и неретку употребу силе, О'Брајан је рекао да САД као представници међународне заједнице треба да испуне своја обећања, а то значи да желе да виде да се према људима у притвору добро поступало.

- И ми ћемо се постарати да то тако буде, али шире говорећи, наглашавам да оно што се тиче нашег партнерства са Србијом, значи да ствари које нас дијеле стварају утисак да ствари не изгледају добро, а ми се налазимо у тренутку фантастичних могућности и када је у питању економија - навео је О'Брајан.