latinica  ћирилица
20/04/2024 |  11:37 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Додик: Напад у Добровољачкој показао свијету на шта су све муслимани спремни да би остварили сан о унитарној БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је страдање недужних војника и цивила у Добровољачкој улици у Сарајеву један у низу кукавичких злочина које су починили муслимани, а који је тада веома јасно показао не само Србима и Хрватима у БиХ, већ цијелом свијету да је тадашње муслиманско руководство било на на све спремни само да остваре свој сан о стварању муслиманске БиХ у срцу Европе.
Додик Милорад (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Додик Милорад (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- Злочин над невиним голобрадим младићима, припадницима ЈНА, војницима и цивилима, међу којима су били Срби, Хрвати, муслимани и Албанци, био је злочин против мира и увод у грађански рат, али и злочин против младости који је показао сву бестијалност и окрутност тадашњих мислиманских лидера Алије Изетбеговића и Ејупа Ганића, као и њихових паравојних формација, које су чинили дојучерашњих криминалци које су пустили из затвора да убијају невине људе по улицама Сарајева - истакао је Додик за Срну поводом обиљежавања 32 године од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

Он је рекао да су злочин у Добровољачкој, пресретање и паљење војних возила на Скендерији, напад на Дом ЈНА и све тадашње касарне у Сарајеву, као и брутално стријељање заробљених војника ЈНА у Великом парку, те убиство српског свата на Башчаршији и напад на колону ЈНА у Тузли злочини над невиним жртвама и докази да је тадашње муслиманско руководство, без имало људскости, намјерно изазивало ратни сукоб у БиХ да би остварили своје политичке циљеве.

Предсједник Српске је нагласио да је још тужније и поразније да ниједан од тих злочина није добио судски епилог, што потврђује да неуставне и нелегалне правосудне институције од самог свог оснивања наметањем од високог представника, представљају инструмент бошњачке и политике међународне заједнице усмјерен против Срба у БиХ.

Додик је истакао да су невини људи у Добровољачкој улици убијени поново када је истрага у овом, као и у низу других предмета заташкана иако је очигледна одговорност муслиманског политичког и полицијског руководства, подсјетивши на срамни потез тадашњег страног тужиоца Џуда Романа, који је 2012. године, мјесец дана прије одласка са дужности, донио одлуку да обустави истрагу против 14 лица осумњичених за овај злочин.

Након тога, рекао је Додик, Тужилаштво БиХ формирало је предмет за који је тужилачка комисија требала да процијени на који начин ће бити ријешен и један од тадашњих тужилаца Сена Узуновић била је главни иницијатор да се овај предмет блокира и не подигне оптужница јер, како је она то процијенила, убиство и паљење тијела војника ЈНА и цивила на сарајевском асфалту није ратни злочин.

Према његовим ријечима, страни тужиоци су започели извршење задатака због којег су дошли у БиХ и једним потписом на папиру скинули сву љагу и одговорност муслиманског руководства и муслиманских злочинаца за убиство у Доборовољачкој улици и отпочињање грађанског рата у БиХ, а муслимански тужиоци су на основу неког права које је само њима знано ставили тачку.

- Како тада, тако и данас. Исти је однос муслиманских политичара и представника међународне заједнице према српским жртвама. И не само да нема правде за ове невине жртве, већ ови злочини не постоје ни за муслиманско политичко руководство, ни за накарадно правосуђе, ни за међународну заједницу. Бол мајки ових страдалника није бол, њихова суза није суза. Неће ниједан странац, нити политички представник муслимана доћи и поклонити се српским жртвама. За њих српске жртве не постоје - истакао је Додик.

Он је рекао да се зато Република Српска свих ових година бори да разобличи све лажи муслимана о наводној српској агресији, наводној опсади Сарајева, о томе како су само они жртве рата.

- Зна се ко је започео рат у БиХ, зна се ко је рекао да ће жртвавовати мир, зна се одговорност и Алије Изетбеговића, и Ејупа Ганића и Шефика Џаферовића, и Насера Орића и низа других, знамо све именом и презименом, постоје предмети у правосудним институцијама, али не, они нису криви, криви смо само ми Срби. Ни то им није довољно, па сада поново, 29 година након злочина у Сребреници, настављају са својим прљавим и огавним насртајима на Републику Српску и српски народ. Хоће да нас обиљеже за сва времена, и нас и наше претке и наше потомке да смо још и 'геноцидни', хоће да нам укину Републику Српску и остваре свој сан о муслиманској БиХ - рекао је Додик.

Он је рекао да није жалосно и трагично било би смијешно да Њемачка која је починила геноцид данас пише резолуцију да је српски народ геноцидан, народ који је највећи страдалник 20. вијека, који се борио против њемачког фашизма и који је донио слободу и Хрватима и муслиманима у Другом свјетском рату.

- Не пере се љага са свог имена, пребацујући је на друге. Истина је само једна, а српски народ је увијек био на страни истине и правде, и тако ће и остати. Доћи ће дан када ће све изаћи на видјело - закључио је Додик.