latinica  ћирилица
20/04/2024 |  11:58 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Носовић: Злочин у Добровољачкој - мрља међународне заједнице и правосуђа БиХ

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић поручио је данас да је злочин, који се у мају 1992. године догодио у Добровољачкој улици, био подмукао и као такав и данас представља мрљу на међународној заједници и правосуђу БиХ, које апсолутно ништа не предузима да би починиоци били откривени или кажњени.
Анђелко Носовић - Фото: РТРС
Анђелко НосовићФото: РТРС

- Ми ћемо данас обићи стратиште невиних људи, који су страдали, нажалост под окриљем међународне заједнице, јер тада је УНПРОФОР био гарант мирног изласка ненаоружаних људи који су напуштали ову територију - изјавио је Носовић новинарима након служења парастоса настрадалима.

Носовић је подсјетио да се тада десило то подмукло убиство и напад.

- Међународна заједница је покровитељ тога, заједно са овим нашим домаћим издајницима који су то урадили - рекао је Носовић.

Он је истакао да се и данас, 32 године након страдања у Добровољачкој улици, у Сарајеву могу очекивати неке непријатне сцене.

- Каква је ситуација у свијету и какву игру играју ови душмани из међународне заједнице - не бих се изненадио и да нас поубијају данас тамо, па да кажу да смо ми дошли да узнемиравамо Сарајево, да смо дошли да пркосимо и рушимо Дејтонски споразум - сматра Носовић и наглашава да су припадници ЈНА у мају 1992. године, који су мирно напуштали ову територију, били нападнути.

Учесници обиљежавања 32 године од злочина над војницима ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву положили су цвијеће и прислужили свијеће за све страдале на мјесту злочина, уз јаке мјере обезбјеђења.

Претходно, у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву служен је парастос поводом обиљежавања 32 године од злочина над припадницима ЈНА у Сарајеву 1992. године које су починиле муслиманске паравојне формације.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали предратни криминалци.

Дана 2. маја 1992. године око 11.30 часова, око 200 припадника јединица територијалне одбране тзв. РБиХ и "Зелених беретки", међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина, Емин Швракић и други, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом извршили и напад на Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из цјелокупног расположивог наоружања.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.