latinica  ћирилица
20/04/2024 |  12:12 | Аутор: СРНА

Граорац: Поражавајуће су чињенице о казнама за злочине над Србима

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је данас у Источном Новом Сарајеву да су поражавајуће чињенице о казнама за злочине почињене над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату и да правосудне институције БиХ нису испуниле оно због чега су основане.
Исидора Граорац - Фото: РТРС
Исидора ГраорацФото: РТРС

Граорчева је, на обиљежавању 32 године од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву када је убијено најмање 28 припадника ЈНА, рекла да жртве не смију бити заборављене, ни истина потиснута.

- Данас смо овдје да бисмо се присјетили страдалих војника Југословенске народне армије у Сарајеву, у Добровољачкој улици - рекла је Граорчева након парастоса који је служен у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима.

Она је напоменула да за злочине, не само у Добровољачкој улици, него и за злочине над Србима у цијелој Сарајевској-романијској регији, али и цијелој БиХ нико није добио заслужену казну.

- И оно мало што је пресуђено за злочине над Србима, казне су недовољне, минималне или што је још поразније, дозволи се људима који добију и те минималне казне да слободно ишетају из БиХ - указала је Граорчева и изразила увјерње да се злочинци никада неће вратити у БиХ и да је то само фарса и Тужилаштва, и Суда БиХ.

Граорчева је изразила саосјећање са породицама чију су чланови, као припадници ЈНА страдали те 1992. године у Добровољачкој улици и, нажалост, неће добити ни моралну сатисфакцију да ће злочинци који су чинили страшне злочине за њих и одговарати.

Жељко Пантелић, један је од преживјелих из колоне ЈНА коју су 2. маја прије 32 године у Добровољачкој улици у Сарајеву напале муслиманске снаге, рекао је да ће се док је жив сјећати побијелних колега и војника.

Пантелић, који је у то вријеме имао чин поручника ЈНА и у нападу је рањен,
подсјетио је да су тада животе дали војници ЈНА који су имали 18 или 19 година, да су убијани у возилима, на возилима или разоружани на улици.

- Док сам жив долазићу овдје да се сјећам својих колега и војника који су побијени у Добровољачкој - рекао је Пантелић, који је написао и књигу о том злочину.

Тог 2. маја заробљен је и Зоран Марашевић, који је био учесник колоне.

- Враћају се ружна сјећања. Много ми је тешко. Били смо заробљени, мислим око седам дана, а послије смо размијењени на Хан Пијеску -  присјетио се Марашевић.