latinica  ћирилица
20/04/2024 |  12:12 | Аутор: СРНА

Остојић: Казнити починиоце и наредбодавце гнусног злочина у Добровољачкој

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић затражио је од правосудних институција БиХ да буду кажњени и починиоци и наредбодавци гнусног злочина у Добровољачкој улици, када је 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА.
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој - Фото: РТРС
Обиљежавање 32 године од злочина у ДобровољачкојФото: РТРС

- Данас смо се окупили, по ко зна који пут, да првенствено одамо почаст невино настрадалим жртвама у Добровољачкој улици и да по ко зна који пут упитамо да ли су ови људи настрадали насилном смрћу, односно да ли их је неко убио или су умрли природном смрћу? Очигледно је да их је неко убио - рекао је Остојић новинарима.

Остојић је истакао да Борачка организација Српске поставља питање ко је то урадио, ко је наредио и због чега до данас нико није осуђен за такво дјело?

- Ако гледамо шта се у посљедње вријеме дешава, посебно изјаву /министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина/ Конаковића, да ми, нажалост, нисмо добре комшије и да нам није мјесто овде, онда можемо и да замислимо шта нам желе, шта нам мисле и шта су нам мислили те 1992. године - рекао је Остојић.

Он је рекао да ће Борачка организација Републике Српске и даље бити упорна и захтијевати да починиоци буду кажњени.

- Молићемо Бога да лице правде стигне и оне који су ово урадили, да на такав начин, после много година, невино пострадале жртве, добију бар какву-такву сатисфакцију - истакао је Остојић.

Учесници обиљежавања 32 године од злочина над војницима ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву положили су цвијеће и прислужили свијеће за све страдале на мјесту злочина, уз јаке мјере обезбјеђења.

Претходно, у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву служен је парастос поводом обиљежавања 32 године од злочина над припадницима ЈНА у Сарајеву 1992. године које су починиле муслиманске паравојне формације.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали предратни криминалци.

Дана 2. маја 1992. године око 11.30 часова, око 200 припадника јединица територијалне одбране тзв. РБиХ и "Зелених беретки", међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина, Емин Швракић и други, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом извршили и напад на Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из цјелокупног расположивог наоружања.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.