latinica  ћирилица
20/04/2024 |  12:17 | Аутор: СРНА

Резолуција о Сребреници - још један корак ка растурању БиХ

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја рекао је да стабилности и опстанку БиХ неће допринијети ни најновије бошњачко лобирање за усвајање резолуције о Сребреници у органима УН и оцијенио да је то само још један корак у растурању БиХ.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Поводом информација да бошњачко лобирање за ову резолуцију није изазвало велики дипломатски интерес, Шолаја је навео да то говори да се ипак у свијету прати ситуација у БиХ, али и оно што она представља у међународним односима.

- Вјероватно ће се наредних дана, до самог гласања о резолуцији, видјети куда ће све то да се креће - рекао је Шолаја, коментаришући сазнања Вечерњих новости да је у сврху презентације резолуције о Сребреници мисија БиХ при УН организовала брифинг на који је од планираних 200 дошло свега 50 гостију, од којих је само тридесетак било из свијета дипломатије.

Он је оцијенио да свако сепаратно вођење спољне политике неће допринијети стабилности и опстанку БиХ и нагласио да се тиме и суштински урушавају унутрашњи односи у БиХ дефинисани Дејтонским мировним споразумом.

- Ако се сепаратно воде одређене дипломатске активности, то је само још један корак у растурању БиХ. Уколико је тај дипломатски фијаско /за који су лобирали чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић/ заиста такав, онда то говори да се ипак у свијету прати ситуација у БиХ, али и оно што она представља у међународним односима - рекао је Шолаја.

Вечерње новости пишу да су Комшић и Бећировић, заборављајући да легионар смрти /командант муслиманских снага у Сребреници/ Насер Орић никада није кажњен за организацију и спровођење маскара над 3.500 српских цивила у сребреничком крају, покушали да на затвореним консултацијама продају свој провидни трик - да поменута резолуција није уперена против српског народа, већ само против оних који су починили злочине.