latinica  ћирилица
20/04/2024 |  13:59 | Аутор: СРНА

Грчка ће бити уздржана током гласања о приступању Приштине Савјету Европе

Грчка ће бити уздржана током гласања 16. маја у Комитету министара Парламентарне скупштине Савјета Европе и неће подржати захтјев да такозвано Косово приступи овом тијелу, изјавио је грчки министар спољних послова Јоргос Герапетрит.
Грчка  (Фото:EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI) -
Грчка (Фото:EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI)

- Као што смо радили у сличним случајевима у прошлости, Грчка ће се уздржати од гласања, другим ријечима, неће подржати захтјев Косова да се придружи Савјету Европе - рекао је Герапетрит у интервјуу радију Канал један.

Он је додао да "нека од суштинских питања још нису ријешена, а прије свега стварање Заједнице српских општина на Косову".

- Због тога се наша основна политика није промијенила. Грчка се држи принципијелне спољне политике. Не мијењамо мишљење док се не промијене чињенице на основу којих се доносе одлуке. Подстичемо дијалог Приштине и Београда, желимо мирно рјешење спорова - рекао је Герапетрит.

Парламетарна скупштина Савјета Европе одобрила је раније препоруку да самопроглашено Косово буде позвано у чланство Савјета Европе. За ову одлуку гласао је 131 посланик, 29 је било против, 11 уздржано.