latinica  ћирилица
20/04/2024 |  15:07 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Каран опозицији: Скупите храброст, па погледајте у очи мајку Славку и Бранислава Вучетића

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран поручио је опозицији у Српској да скупе храбрости, стану пред мајку Славку Матић и Бранислава Вучетића, када већ нису хтјели стати са њима на исту бину на Тргу Крајине, погледају их у очи и бројевима изразе недостатак свог патриотизма и саосјећања.
Синиша Каран - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Синиша КаранФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Да имате бар мало патриотизма у себи, и да, на крају крајева, мрзите само предсједника Републике Милорада Додика, а да бар мало волите Републику Српску стали би на ту исту бину, раме уз раме уз мајку Славку и Бранислава и погледали њих и свој народ у очи. Они само вапе за правдом, јер њихове жртве нико осим нас самих неће се сјетити, нити оплакати - истакао је Каран.

Говорећи о манипулисању о броју присутних на митингу "Српска те зове", Каран је рекао за Срну да су се два непријатеља Републике Српске и српског народа - унутрашњи из Српске и вањски из ФБиХ, удружила, дрзнула и дала себи за право да минимизирају значај српског саборовања на Тргу Крајине у Бањалуци.

Каран је нагласио да унутрашњем непријатељу, такозваној српској опозицији, није било довољно ни то што су осуђивали и омаловажавали скуп "Српска те зове", гдје се руководставо Српске заједно са својим народом окупило да осуди покушаје да се Срби и Република Српска означе "геноцидним" и "геноцидном", већ су почели да се баве математиком и бројањем заједно са својим истомишљеницима из ФБиХ.

- У Федерацији је физичко бројање континуитет мржње према Републици Српској, а унутрашњи непријатељи, очигледно, негдје у дубини душе осјећају кривицу јер морају да поступају по наредбама својих налогодаваца из разних амбасада, те имају потребу да покушају бар мало да оперу образ због недостатка патриотизма и осјећаја да су пропустили и пропуштају судбоносне тренутке за српски народ, о чему ће историја да свједочи! - нагласио је Каран.

Галамећи и срамно омаловажавајући народни митинг "Српска те зове" причом о броју људи који су присуствовали овом великом патриотском скупу, рекао је Каран, они покушавају да се оправдају свом бирачком тијелу, свјесни да нису ништа урадили за српски народ и Републику Српску у овим кључним моментима.

Министар Каран је рекао да мора признати да је погријешио када је ријеч о броју људи који су присуствовали митингу. "Тачно је, погријешио сам, било је 52 хиљаде људи, а ја сам заокружио на 50 хиљада и ако треба ево извињавам се дежурним бројачима у Српској и ФБиХ који не би успјели окупити ни 500 људи", нагласио је Каран.

Да су се математиком бавили, рачунали и бројали они Срби који су 1991. и 1992. године били у Скупштини СР БиХ, па се издвојили у Скупштину српског народа, истакао је Каран, не би било ни Скупштине српског народа.

- Такође, да смо размишљали овако како данас размишља опозиција у Републици Српској, па да смо се пребројавали 9. јануара 1992. године, не би било ни 9.јануара, ни Дана Републике, а ни Републике Српске! Да смо се бавили бројањем колико нас има, а колико оних који нас мрзе у Одбрамбено-отаџбинском рату не бисмо се одбранили од физичког уништења и затирања свега српског у БиХ - истакао је Каран.

Он је подсјетио и на чувену реченицу цара Лазара која би, како је навео, требала да буду главана мисао и водиља у овим временима, посебно опозиционарима, а која гласи: "Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе каква је сила која ме прати, него по томе колику светињу браним", истичући да је Република Српска светиња.

Осврнувши се на чињеницу да је опозиција своје неприсуство на патриотском скупу на Тргу Крајине бранила тврдњама да је ријеч о "Додиковом", оваквом или онаквом скупу, Каран је рекао да тиме показују да они не мрзе само Милорада Додика, него мрзе и Републику Српску и властити народ.

- Додик им није алиби за недостатак осјећаја за Републику и свој народ, за многе српске мајке које су изгубиле синове и кћери! Република Српска је у миру створена, у рату одбрањена, крвљу натопљена, и наша је обавеза да је бранимо. А њима, нека је на част. Ми ћемо заједно са својим народом да бранимо Републику Српску, а ви само наставите да бројите - поручио је министар Каран.