latinica  ћирилица
20/04/2024 |  16:50 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Одржан 45. традиционални марш на Козари (ВИДЕО)

На Козари је одржан традиционални марш поводом 22. априла, Дана ослобођења Бањалуке у Другом свјетском рату. Марш "Стазама Прве чете Четвртог батаљона Другог козарског партизанског одреда" организован је 45. пут.
45. Планираски марш “Стазама Прве четe” - Фото: РТРС
45. Планираски марш “Стазама Прве четe”Фото: РТРС

Око стотину учесника свих генерација, седам часова марширало је од Верића до Мраковице у спомен на подвиге партизана у Другом свјетском рату. Преци Сергеја Малинића били су у Другом козарском партизанском одреду.

- Моји пранђедови, то су Млађен и Радован, захвалан сам што сам могао овако да им одам почаст - истакао је учесник марша, Поткозарје Сергеј Малинић.

Други козарски партизански одред формиран је у Верићима, а мјештани овог и околних села традиционалним маршем чувају сјећање на ту партизанску јединицу.

- Из Одреда многи су борци добили одликивања од највиших до оних нешто нижих. Сам Одред је остао једног од најборбенијих одреда у читавој бившој Југославији када је у питању Други свјетски рат и по том је позната и Козарска епопеја - истакао је историчар Борис Радаковић.

Учесници марша положили су вијенац и запалили свијеће у Спомен-подручју на Мраковици, а након тога присуствовали и историјском часу.