latinica  ћирилица
20/04/2024 |  18:47 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Професор из Грчке: Дора Бакојани пилатовски пере руке од бацања Срба у чељусти Куртија

Професор филозофије на Универзитету у Ослу Панајотис Павлос рекао је да би много више користило када би Грчка најавила свим члановима ЕУ да ће активно гласати против пријема такозваног Косова у Савјет Европе, јер у овом случају није ријеч само о Србима који су подвргнути етничком чишћењу, већ и о међународном праву.
Атина (фото: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS) -
Атина (фото: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS)

- То би много више користило Србима, али и самој правди - истакао је Павлос.

Он је, коментаришући гласање посланика владајуће Нове демократије у Савјету Европе, рекао да су они посланици из Грчке који су гласали за пријем такозваног Косова показали да их није брига за судбину Срба, те да је то што се Дора Бакојани у извјештају позива на патње Срба на Косову и Метохији обично пилатовско прање руку.

- Оставили су 90.000 Срба на немилост Албанцима који намјеравају да их етнички очисте - указао је Павлос и истакао да су послије гласања у корист самозваног Косова ти посланици жестоко критиковани у Грчкој.

Због тога је, сматра Павлос, грчки министар спољних послова Јоргос Герапетрит јавно објавио да Грчка неће гласати за приступање Косова Савјету Европе, већ ће се уздржати од гласања, али да ни то није ништа мање проблематично.

- Уздржавање од гласања свакако је у складу са чињеницом да је Грчка једна од пет земаља ЕУ које нису признале Косово. Међутим, одлука Грчке да се уздржи од гласања, а не да гласа против пријема такозваног Косова, није ништа мање проблематична. Грчка покушава да избегне потешкоће уздржавањем од гласања, али ће остати у процедури гласања током Савјета министара 16. маја - навео је Павлос.

Он је нагласио да се односом према самопроглашеном Косову Грчка укључила у рушење не само међународног и европског права, већ је прекршила и људска права Срба.

- Посљедице ће бити трагичне. Разлог због ког сви ми који још имамо мало мозга у глави реагујемо на овакав начин је тај што Косово није држава, већ српска државна територија која је једногласно прогласила своју државност дефакто, а не дејуре и не признају га ни Уједињене нације, ни међународна јавност као државу. Оно што се дешава сада је трагично и трагично је то што Грчка као колијевка демократије олакшава ову процедуру, без испуњавања било каквих суштинских критеријума међународног поретка или демократских вриједности - указао је Павлос.

Он је напоменуо да се може рећи да је овим Грчка издала историјско пријатељство са Србијом, преноси "Спутњик".

- Не само то, него су Грчка и госпођа Бакојани напали и издали међународно право. Они су дословно бацили Србе у чељусти /премијера самопроглашеног Косова Аљбина/Куртија и остатка албанских насилника, док паралелно тврде да је то што раде чин заштите људских права. А то је трагедија. Лично сам веома посрамљен због акција ових људи - рекао је Павлос.

Парламентарна скупштина Савјета Европе раније је одобрила препоруку да се самопроглашено Косово позове у чланство Савјета Европе.

Парламентарна Скупштина Савјета Европе усвојила је нацрт извјештаја извјестиоца Комитета министара за такозвано Косово, грчког посланика Доре Бакојани, у којем се препоручује да самопроглашеном Косову буде одобрено да постане члан Савјета Европе.

Препорука Бакојанијеве изазвала је подјеле међу парламентарцима у Стразбуру. Они који су били против навели су да приштинске власти нису испуниле неопходне услове попут формирања заједнице српских општина и засутављања експропријације земљишта на сјеверу Косова.

Коначна одлука о чланству остаје на Комитету министара Парламентарне скупштине Савјета Европе.