latinica  ћирилица
20/04/2024 |  19:18 ⇒ 19:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Преминуо мушкарац који је био заражен вирусом корона 613 дана, развио 50 мутација

Пацијент ослабљеног имунитета који је био заражен вирусом корона укупно 613 дана, током којих је развио нови, вискомутирани сој, преминуо је од посљедица хематолошких проблема, открили су холадски научници.
Пандемија (Фото: EPA-EFE/JAGADEESH NV Coverage/илустрација) -
Пандемија (Фото: EPA-EFE/JAGADEESH NV Coverage/илустрација)

Овај мушкарац (72) неколико пута је био вакцинисан, али није било имунолошког одговора на имунизацију, а оболио је од омикрон варијанте у фебруару 2022, преноси Тајм.

Он је потом развио више од 50 мутација, укључујући неке које су указивале на појачану способност избјегавања имунолошке одбране, рекли су научници.

Детаљна анализа узорака прикупљених из више десетина брисева носа и грла показала је да је коронавирус развио отпорност на сотровимаб, третмана за стварање антитијела, у року од неколико недјеља, рекли су научници из Центра за експерименталну и молекуларну медицину Универзитета у Амстердаму.

Они су истакли да је инфекција од 20 мјесеци најдужа позната и да не постоје подаци о другим пацијентима са овом варијацијом, али су упозорили да продужене инфекције омогућавају вирусу пандемије да акумулира генетске промене, потенцијално стварајући нове варијанте вируса.

- Овај случај наглашава ризик од упорних инфекција САРС-ЦоВ-2 код имунокомпромитованих појединаца. Истичемо важност наставка геномског надзора еволуције САРС-ЦоВ-2 код имунокомпромитованих особа са продуженим инфекцијама - рекли су научници који ће овај случај представити наредне недјеље на медицинској конференцији у Барселони.

Научници који проучавају геномске податке прикупљене из узорака отпадних вода пријавили су доказе о појединцима са изражено мутираним сојевима коронавируса.

Овакве упорне инфекције такође могу узроковати да пацијенти имају дуготрајне симптоме корона вируса, показују истраживања.