latinica  ћирилица
20/04/2024 |  20:52 ⇒ 20:55 | Аутор: СРНА

Подршка институцијама Србије и Српске за очување мира и јединства српског народа

Конференција српских националних организација земаља региона усвојила је вечерас у Подгорици изјаву којом дају пуну и безрезервну подршку институцијама Србије и Републике Српске у напорима за очување мира, државне стабилности и јединства српског народа.
Подгорица - српске националне организације - Фото: СРНА
Подгорица - српске националне организацијеФото: СРНА

"Да би се сачувала цјелина српског народа, његови коријени и наш историјски простор, неопходно је јединство о стратешким циљевима његове самобитности. Једино то може извести Србе на прави пут", истиче се у изјави.

У изјави се наводи да је у данашњем времену великих притисака, искушења и неправди са којима је суочен српски народ, велика забринутост за стабилност и очување националног и државног јединства, те да нове околности изискују одговоре на бројна отворена питања од суштинске важности за судбину српског народа.

"Српски народ нема амбицију за регионалном доминацијом по било ком основу. Насушна потреба српског народа је очување мира, стабилности и помирење са свим другим народима и националним заједницама које живе на заједничком простору", наглашава се у изјави.

Конференцију у Српској кући у Подгорици отворио је министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором у Влади Србије Ђорђе Милићевић, који је истакао да их је вечерас у Подгорици окупила Србија у вријеме великих изазова и искушења, јер су угрожени важни државни интереси.

"Важно је да покажемо јединство нашег народа у Србији и ван Србије. Данас нам је то јединство преко потребно јер смо изложени највећим притисцима од 1999. године. Неко жели да наметне силу Србији, а то је противно српским интересима, почевши од пријема Приштине у Савету Европе. То је показатељ суноврата међународног права и нарушавања територијалног суверентитета и интегритета Србије", рекао је Милићевић.

Он је указао да је јединство потребно и у супротстављању покушајима усвајања резолуције о Сребереници у УН и истакао да ће доћи тренутак када ће морати да се поштује међународно право.

"Можда смо мали, али смо снажни, пркосни и стабилни и знамо која је вредност слободе и мира", поручио је Милићевић и нагласио да ријека Дрина није граница, него кичма која спаја.

Он је истакао да овај скуп показује јединство српског народа у очувању мира и поштовању националних и вјерских осјећања и указао на важност очувања симбола српског народа - језика, ћирилице, културе, историје, традиције и историје.

Милићевић је рекао да је рука Србије за регионалну сарадњу увијек пружена и да ће Србија поштовати све сусједне државе, али и помагати свом народу гдје год да живи у очувању српског језика и писма, као и у јачању економске снаге.

"Ми смо гарант Дејтонског мировног споразума и поштујемо територијални интегритет сваке међународно признате државе, али то тражимо и за нашу земљу и наш народ", поручио је Милићевић.

У организацији Српског националног савјета у Подгорици и Скадру конференција српских националних организација из земаља региона трајаће до уторка, 23. априла.

Конференцији присуствује делегације из организација Савеза Срба Румуније, Самоуправе Срба у Мађарској, Националног савјета Срба Словеније, Српског народног вијећа Хрватске, Заједничког вијећа општина Вуковар Хрватске, Удружења Срба Хрватске, Асоцијације стваралаца Републике Српске, СНП "Избор је наш" из Републике Српске, Националног савјета Срба из Сјеверне Македоније, Српско-црногорско друштво "Морача-Розафа" из Албаније и Српског националног савјета Црне Горе, као и представници државних институција Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Наставак је планиран сутра у просторијама српске организације у Скадру "Морача-Розафа".

У Српској кући у Подгорици у понедјељак, 22. априла, планиран је наставак конференције уз трибину обиљежавање националног Дана сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату, а гости ће бити представници Музеја жртава геноцида из Београда Дејан Ристић и Бојан Арбутина.