latinica  ћирилица
20/04/2024 |  21:35 | Аутор: СРНА

Дубак: Српска ћирилица је иконостас од слова

Српска ћирилица је иконостас од слова на којем графеме живе и ћутке говоре, а вечерашња изложба сликовног буквара "Моја Ћирилица" Олгице Стефановић симболизује трајно јединство и неуништивост многострадалног српског народа, истакао је у Подгорици српски писац из Црне Горе Будимир Дубак.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

Он је рекао да су са разлогом изабрани радови Олгице Стефановић, изузетне српске сликарке, иконописца и калиграфа, која доноси љепоту ћириличких слова, ону љепоту без које не може да се замисли културни и духовни континуитет српског народа.

- Оно што разликује Олгицу Стефановић од древних илуминатора је то што њеном слову није потребан спољашњи украс, већ слово служи као мјесто за ликове светих, подвижника, ктитора и оних који су живјели славећи логос, као ријеч Господњу - нагласио је Дубак, отварајући изложбу у Српској кући коју је организовао Српски национални савјет Црне Горе у оквиру 18. конференције Српских националних организација у региону.

Изложби су присуствовали министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором у Влади Србије Ђорђе Милићевић, амбасадор Србије у Подгорици Небојша Родић, као и други чланови Владе Србије и Амбасаде Србије у Црној Гори.

Изложби су присуствовали и представници кровних организације српског народа из региона.