latinica  ћирилица
20/04/2024 |  21:37 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије са О'Брајаном и Хилом о унапређењу односа Србије и САД

Патријарх српски Порфирије примио је у Патријарашкој резиденцији у Београду помоћника секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмса О’Брајана и амбасадора САД у Србији Кристофера Хила.
Патријарх Порфирије са О'Брајаном и Хилом (Фото: СПЦ) -
Патријарх Порфирије са О'Брајаном и Хилом (Фото: СПЦ)

Истичући важност унапређења односа Србије са САД у духу пријатељства који је у дугом историјском периоду одликовао однос српског и америчког народа, поглавар СПЦ је упознао госте са неизмењивим ставом СПЦ да су Косово и Метохија дио Републике Србије.

С обзиром на ту чињеницу, патријарх је као штетно оцијенио укључивање Косова и Метохије у Савјет Европе, саопштено је из СПЦ.

Разговарајући о међунационалним и међудржавним односима у региону, патријарх је исказао крајњу забринутост и као потпуно штетну оцијенио иницијативу за изгласавање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, притом не доводећи у питање чињеницу да сви који су починили била какав ратни злочин треба да буду изведени пред лице правде.

- Упркос таквим иницијативама које не да не доносе ништа добро, него народе који вијековима дијеле исти животни простор стављају пред нова искушења и изазове, Српска православна црква ће наставити неодступно да позива на љубав и разумијевање, гради мир, како на Косову и Метохији, тако и у Босни и Херцеговини - нагласио је патријарх.