latinica  ћирилица
21/04/2024 |  08:19 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Врањеш: Напади на један малобројан, али историјски велики народ неће проћи без одговора (ВИДЕО)

Са Трга Крајине у Бањалуци, са великог народног митинга "Српска те зове", јасно је послана порука српског јединства, иако нису били присутни представници опозиције, рекао је за РТРС амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- Показано је српско јединство које је окупљено око заједничког проблема. Напади на један малобројан, али историјски велики народ неће проћи без одговора. Остаћемо јединствани - поручио је Врањеш.

Истакао је да је Србија јако активна у покушајима да се чује глас да је најављена резолуција о Сребреници бесмислена.

- То је нешто што може да остави негативне посљедице, како међу народима, тако и на међународном плану. Србија ће показати да, ипак и Србија и Срби имају пријатеље који нас разумију и не желе да учестувују у овој фарси - рекао је Врањеш.

Истакао је да се сама тема политизује, као и да је одређени број држава то и примијетио.

- Подсјетићу да је амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасан Пур Баеи рекао је да Запад нема добре намјере и није искрен када је ријеч о Сребреници - каже Врањеш.

Каже, да нико не доводи у питање жртве и да се злочин десио, и пита коме је данас интерес да се врати 29 година у "рикверц."

- Резолуција о Сребреници није никакав емпатијски однос према жртвама већ има друге интересе, а тичу се нових оптужница за исламофобију - сматра Врањеш.

Он је нагласио да трагична чињеница на Блиском истоку неће бити обухваћена неком резолуцијом у УН, јер за колективни Запад то није релевантно, али би усвајањем резолуције о Сребреници показали цијелом свијету да они ипак као колективни Запад нису исламофоби, него напротив, веома емпатични пријатељи балканских муслимана.