latinica  ћирилица
21/04/2024 |  13:46 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Народ Српске послао упозорење Бошњацима и Западу

Бошњачки спонзори стално опипавају пулс Републици Српској и одмјеравају моменат када треба да повуку сљедећи потез, али је народ Српске послао упозорење и Бошњацима и Западу и ова генерација вођства Републике Српске, на челу са Милорадом Додиком, показала се достојном у одбрани дјела њених очева, оснивача, рекао је политиколог Ненад Кецмановић.
Ненад Кецмановић - Фото: РТРС
Ненад КецмановићФото: РТРС

УСВАЈАЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ НИЈЕ ГОТОВА СТВАР

Кецмановић је рекао да усвајање резолуције о Сребреници није сасвим извјесно, упркос томе што се то безмало представља као готова ствар.

Говорећи о опцијама које имају Република Српска и Србија, Кецмановић је оцијенио да је главно већ предузето већим српским јединством са обје обале Дрине.

- Споља увијек рачунају да ће већи притисак уплашити Србе, да ће се повући и подијелити, а добили су бумеранг ефекат. Погријешили су што су истовремено ударили на обје стране ријеке - истакао је Кецмановић.

Он је истакао и да, након иницијатива за пријем Косова у Савјет Европе и за усвајање резолуције о Сребреници, предсједник Србије Александар Вучић никад није био гласнији и експлицитнији у подршци матице Републици Српској и Додику лично иако је дуго показивао невјероватно стрпљење и кондицију да бесконачно преговара о Косову и Метохији и "смиривао" Додика, који је обично реаговао утук на утук.

Кецмановић је оцијенио да је резолуција о Сребреници, чије се усвајање припрема у Генералној скупштини УН потребна САД и колективном Западу као утјеха исламском свијету за Газу.

- Запад муслиманским земљама шаље поруку чија суштина гласи - `ето, ви нас оптужујете да стојимо иза израелских злочина над муслиманима у Палестини, али, ево, ми промовишемо резолуцију о геноциду над муслиманима у Сребреници. Компензација: наводних 8.000 муслиманских жртава у Сребреници за више од 35.000 муслимана у Гази. У првом случају страдали су одрасли мушкарци, у другом 90 одсто жене и дјеца. Колико провидно, толико и лукаво, јер, иако им је америчка манипулација јасна, тешко да ће иједна исламска земља гласати против резолуције - рекао је Кецмановић.

Он је указао да су још два разлога за доношење ове резолуције која има амбицију да једним метком погоди више мета, а један од њих је да се накнадно оправда НАТО бомбардовање осиромашеним уранијумом.

- Италијански војници који су у НАТО бази у Авијану само товарили бомбе на бомбардере били су озрачени са трајним посљедицама и судски добили велика обештећења. Можете замислити колико ће их тек коштати захтјеви народа на које су бомбе падале у Српској и Србији, а доћи ће вријеме када ће то морати да плате и они размишљају о томе да би их сутра могле задесити ратне репарације - навео је Кецмановић.

Он је истакао да, осим тога, та резолуција треба да оправда и неке будуће сличне акције /западних сила/ ако одлуче да поново испровоцирају грађански рат у БиХ, односно на Балкану.

Кецмановић сматра да, упркос томе што се то безмало представља као готова ствар, усвајање резолуције о Сребреници није сасвим извјесно, првенствено због тога што су у општем антиамеричком и антизападном расположењу у исламском свијету муслимани из БиХ једини безусловно одани САД, што је произвело антипатије браће по вјери према Бошњацима.

- Ако још нису стекли куражи и самопоуздања да се удруже у одбрану Палестинаца, глас против резолуције у Генералној скупштини УН представља неупоредиво мањи ризик. Најзад, Русија, која је већ једном блокирала исту иницијативу у Савјету безбједности УН, наводно спрема врло домишљату иницијативу да се резолуција о Сребреници прошири и на геноцид у Гази - указао је Кецмановић.

Он је увјерен да би сасвим сигурно такву модификацију резолуције свесрдно подржале не само муслиманске земље, док би САД онда, не мање сигурно, повукле своју.

НАРОД СРПСКЕ ПОСЛАО УПОЗОРЕЊЕ БОШЊАЦИМА И ЗАПАДУ

Кецмановић је истакао да су Срби јасан одговор на резолуцију послали и са митинга "Српска те зове" у Бањалуци, гдје је био евидентан велики одзив, што представља значајно упозорење и за бошњачку елиту и за њене спонзоре да народ у Републици Српској масовно подржава своје изабрано руководство.

- Бошњачки спонзори стално пипају пулс Српској и одмјеравају моменат када треба да повуку сљедећи потез, уз најмање отпора у народу. Ова генерација вођства Српске на челу са Додиком показала се достојна генерацији њених очева оснивача у одбрани њиховог дјела. Зато се двије деценије бакћу како да их скину са сцене - нагласио је Кецмановић.

То, међутим, рекао је Кецмановић, није реално све док руководство Српске на изборима и на масовним скуповима, попут овог у Бањалуци, добија подршку народа.

- Ето, имају и протекторат, и лажног виског представника, и бонска овлаштења, сада су и удвостручили снаге Еуфора, суде предсједнику Републике Српске, па опет не могу ништа, или, како каже /некадашњи амерички државни секретар Хенри/ Кисинџер, `могу побиједити, али не могу ништа ријешити у БиХ` - навео је Кецмановић.

БИЗАРАН ПРОЦЕС ПРОТИВ ДОДИКА

Кецмановић је, коментаришући суђење предсједнику Републике Српске у Сарајеву, гдје је присуствовао посљедњем рочишту, рекао да је у судницу дошао да изрази подршку Додику као дугогодишњем пријатељу и сараднику, као и да га је занимало како тај бизарни процес изгледа изблиза.

Он је истакао да је правосудни циркус у којем се предсједнику Српске суди зато што је прекршио бајаги закон, који је наметнуо бајаги високи представник, да би показао да није бајаги - приредба коју не треба пропустити.

- Конкретно на овом рочишту, тужиоци су извели два своја свједока који су зачудо говорили у прилог одбране, тако да адвокати нису имали посла. Иако је пресуда вјероватно унапријед написана и обухвата забрану Додику да се бави политиком, рекао бих да још није потписана, односно да спонзори нису начисто како да заврше овај бајаги правосудни процес - сматра Кецмановић.

ИРЕЛЕВАНТАН ОТПОР БОШЊАКА ПРЕМА ИЗБОРНОМ ЗАКОНУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Говорећи о Изборном закону Републике Српске и могућностима његове примјене с обзиром на отпор Бошњака и Запада, Кецмановић је рекао да је тај закон донијела Народна скупштина у Бањалуци, па ће се примјењивати у Српској, а не у САД, ЕУ или у бошњачким кантонима, тако да је њихов отпор ирелеванатан.

- Уколико бисмо њих питали, вјероватно би нам сугерисали да укинемо `мањи ентитет` па не би било ни потребе за посебним изборним законом у Српској. Треба да их све навикнемо да ако можемо да се договоримо о било којем рјешењу, утолико боље, а ако не можемо - свако ради по своме - истакао је Кецмановић.

Према његовом мишљењу, Шмитов приједлог, чак и да је најбољи и да Српској одговара, не би требало прихватити већ и само због тога што је наметнут, и то још од неовлаштеног лица.

- Наравно, они ће нам опет нешто пријетити, условљавати, забранити, а будући да је Изборни закон у Народној скупштини Републике Српске једногласно прихваћен, онда би на `црну листу` морали да ставе све посланике - рекао је Кецмановић.

СРБИ ИМАЈУ МОЋНЕ ПРИЈАТЕЉЕ, ГЛОБАЛНИ ПРОЦЕСИ ИМ ИДУ НА РУКУ

Кецмановић сматра да неће бити новог грађанског рата у БиХ у режији Запада и не вјерује да би Американцима, поред Украјине, Газе, Ирана и Хута добродошло отварање и фронта Балкану, али да не треба искључити такву могућност.

- За њу се треба и припремити, јер кажу да је трећи свјетски рат увелико у току, а прва два нису мимоишла Балкан. Коначно, за разлику од краја прошлог вијека, Срби имају моћне пријатеље, а глобални процеси нам иду наруку - сматра Кецмановић.

Он се нада да се Бошњаци неће упецати на то што неки од њих прижељкују "друго полувријеме" у којем ће побиједити.

- То би, уколико се деси, а надамо се да неће, поново била војна интервенција Запада против Срба, али не као раније у фазама - прво у Српској, па онда у Србији, него одједном и у Српској и у Србији. Нашли би као и `92. неког /бившег америчког амбасадора у Југославији Ворена/ Цимермана, који би навукао Бошњаке и Шиптаре да уђу у рат. Био би то прокси рат као у Украјини, у којем би у првим редовима гинули муслимани из Федерације БиХ и муслимани са Косова, а Запад би им продавао оружје и муницију - рекао је Кецмановић.

Он је изразио наду да су Бошњаци научили лекцију и да ће схватити да их у НАТО не зову зато да би маринци гинули за њих, него зато да би они бранили границе империје у Украјини или Тајвану.

Кецмановић је рекао да колективни Запад, осим тога, почиње нову глобалну антимуслиманску кампању попут оне након 11. септембра 2000. године, јер постоји оцјена да је "инвазија на Газу као одговор на палестинско ракетирање Израела" била слабо медијски припремљена, односно да су масовне осуде Израела широм свијета чак прерасле у антисемитизам.

- Укратко, узрок свег зла на Блиском истоку биће сведен на исламски тероризам, на Хамас и Хезболах, а Бошњаци вуку ратну, па и поратну хипотеку муџахедина, вехабија, параџематлија, Бочиње, Маоче, Прегревице. У том контексту Бошњаци ће се наћи под још већим притиском него Срби, али /амерички амбасадор у БиХ Мајкл/ Марфи и Шмит су се побринули да директни и неформални договори /лидера СНСД-а Милорада/ Додика, /предсједника ХДЗ-а Драгана/ Човића и /предсједника СДП-а Нермина/ Никшића већ на старту буду компромитовани - закључио је Кецмановић.