latinica  ћирилица
21/04/2024 |  14:38 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Опредијелимо се за преображај и покајање

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас Свету литургију у Цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду и у бесједи поручио да опредјељење буде преображај и покајање, исправно православно употребљавање дарова добијених од Бога.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

- Само онда када се препуштамо вољи Божијој разумјећемо да смо ми дар Његов који је нашој слободи повјерен да бисмо вољели Бога и да бисмо вољели ближњег свога, то јест икону Божију - истакао је патријарх Порфирије, који је служи данас у пету недјељу Великог поста - Глувну недјељу.

Патријарх Порфирије рекао је да пост није ништа друго него позив на преображај.

- То значи позив да оно што смо добили од Бога разумијемо, да нам је дато да будемо радосни, да будемо испуњени пуноћом и љепотом, а не да би то био камен спотицања у нашем животу, да би нас мучило, да би нам стварало озлојеђеност и празнину у души - нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је указао и да Господ открива још један парадокс - позив на одрицање од себе.

- Господ позива оне који га слушају, апостоле и ученике своје, на љубав, да онај који хоће да буде прослављен, који хоће да буде већи од других, он не треба да се намеће другима спољашњим вриједностима, не треба да се размеће оним што има, чак и као врлину. Он треба сходно и смирено да служи другима - навео је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је рекао да се само служењем, даривањем себе ближњем и Богу, само кроз љубав може наћи мир и спокој и може открити смисао у свему, и у најмањем.

- Само онда када се не намећемо, када служимо, када хоћемо да волимо - поручио је патријарх Порфирије.