latinica  ћирилица
21/04/2024 |  14:43 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ: Тачно је и подржавам оно што је Франк Швабе рекао на ПССЕ

Тачно је и подржавам оно што је Франк Швабе посланик Социјалдемократске партије Њемачке у Бундестагу на сједници Парламентарне скупштине Савјета Еворпе изјавио коментаришући хуманитарну ситуацију у Гази да са термином "геноцид" требамо бити опрезни, рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: Уступљена фотографија
Сњежана Новаковић БурсаћФото: Уступљена фотографија

- Дакле, како објаснити напоре њемачког Министарства спољних послова да користи овај термин у резолуцији Генералне скупштине Уједињених нација за страшан ратни злочин у Сребреници, када је убијено далеко мање од 6.000 мушкараца, углавном војника у борби и ниједна жена - упитала је Новаковић Бурсаћ.

Новаковић Бурсаћ пита да ли је ово "фундаментално деградирање" термина геноцид, посебно имајући у виду геноцид који су починили, како каже, нацистичка Немачка као Холокауст и фашистичка држава Хрватска током Другог свјетског рата против Срба, Јевреја и Рома?

- Нема рационалног одговора, осим што неке политике и даље теже да посеју хаос и немир на западнобалканској регији, чак и деградирајући, из политичких разлога, тако болан и важан термин као што је геноцид - навела је Новаковић Бурсаћ.

 Повезане вијести:

Франц Швабе: Када говоримо о хуманитарној кризи у Гази, морамо бити опрезни са термином "геноцид"