latinica  ћирилица
21/04/2024 |  14:57 ⇒ 21:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Специјална јединица тзв. косовске полиције у општини Звечан, близу бирачких мјеста (ФОТО)

У близини бирачких мјеста за гласање на данашњем референдуму о смјени градоначелника на сјеверу КиМ, у општини Звечан су, гдје је била канцеларија предсједника општине, смјештени припадници специјалне јединице за брзо дјеловање тзв. косовске полиције - ЊСО.
Звечан (Фото: TANJUG/ STR/ bg) -
Звечан (Фото: TANJUG/ STR/ bg)

У овој згради су, близу просторије гдје је ЊСО, дио РОСУ јединица, постављена и бирачка мјеста на данашњем референдуму, тако да би свако ко би хтио да гласа морао да прође поред просторије гдје су приштински специјалци.

Присуство специјалних јединица тзв. косовске полиције на сјеверу КиМ, противправна хапшења и застрашивања Срба један је од разлога због којих су Срби у новембру 2022. напустили привремене институције и бојкотовали изборе на сјеверу КиМ у априлу прошле године.

Фото: TANJUG/ STR/ bg

Приштина данас у четири општине на сјеверу организује референдум о смјени градоначелника Албанаца, изабраних на изборима у априлу прошле године гласовима око три одсто бирача, а српске странке на КиМ позвале су на бојкот због услова које су привремене институције прописале, а којима је учињено све да референдум не успије.

Централна изборна комисија у Приштини саопштила је да је до 11 часова на референдуму у све четири општине на сјеверу КиМ гласало укупно 85 грађана од 46.566 уписаних бирача, што је 0,18 одсто. У општини Звечан, према тим подацима, нико није гласао.