latinica  ћирилица
21/04/2024 |  18:16 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Породице страдалих Срба питају зашто њихови сродници у очима свјетских моћника нису жртве? (ВИДЕО)

Породице српских жртава са подручја Сребренице огорчене су најавом да ће резолуција о Сребреници, која ће се почетком маја наћи на Генералној скупштини Уједињених нација, третирати само бошњачке жртве.
Генерална скупштина УН (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/илустрација) -
Генерална скупштина УН (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/илустрација)

Напомињу да је на овом истом подручју убијено 3500 Срба, међу којима стотине жена и дјеце. Породице срспких жртава питају да ли ће њихова дјеца, браћа, сестра, очеви и мајке икада добити једнак третман.

Српске жртве као да не постоје, шта је са 3500 убијених Срба у околини Сребренице, пита Милка Ковачић која три деценије трага за мужем. Шта је са десетинама логора у Сребреници у која су одвођени Срби, међу којима и жене и дјеца, питају логораши. Зашто, приликом писања резолуције, није разматрана чињеница о почињеним тешким злочинима над Србима?

- Замислите преко 120 људи је у Сребреници прошло кроз логоре, срамна одлука трулог Запада да стане иза једне резолуције коју је покренула Њемачка, а која је починила страшне ствари на овим просторима - истиче предсједник удружења логораша регије „Бирач“ Винко Лале.

Најављена резолуција, према ријечима Бранимира Којића, из Организације породица погинулих, амнестираће злочинце, муслимане из Сребренице и третирати само бошњачке жртве.

- Замислите која је глупост, тако ћу рећи, мој отац је убијен 1992. годиен у чистом српском етничком селу, бранио је своју мајку и он ће бити проглашен као геноцидаш. А два мјесеца након његове смрти на нападу на српско село убијен је отац Емира Суљагића. Човјек који је био јуришник ће сада бити жртва геноцида - додаје Којић.

Крајни циљ је, истичу породице и чланови удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата, укидање Републике Српске. На свима је, додају, обавеза да се против тога боре, јер је Република Српска једини гарант опстанка српског народа на овим просторима.