latinica  ћирилица
21/04/2024 |  18:20 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Које земље су најопасније за вожњу? (ВИДЕО)

Статистички подаци из саобраћаја говоре да се на путевима Српске у прошлој години догодило 10 хиљада саобраћајних незгода са 109 страдалих. Алкохол и неприлагођена брзина главни су узрок не само у Републици Српској већ и у земљама региона. Према анализи Европског савјета за безбједност саобраћаја најопаснија земља за вожњу је Руминија, затим Србија и Хрватска. Провјерили смо, на којој је листи БиХ?
Саобраћај (Фото:  EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/илустрација) -
Саобраћај (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/илустрација)

Са осамнаест година Душану Галићу из Требиња живот се промијенио за секунд. Саобраћаја незгода на магистралном путу Требиње-Херцег Нови оставила му је доживотне посљедице.

- Приликом велике брзине слетио сам с пута, нисам био везан и поломио сам два пршљена и оштетио кичмену мождину. Ја сам мислио да се то мени не може десити, али нека ово буде лекција свима да се за један секунд промијени живот - каже Галић.

Осим неприлагођене брзине на другом мјесту је алкохол као главни узрочник свих саобраћајних несрећа. Подаци МУП-а Српске говоре да се највећи број незгода у већини случајева догоди на магистралном путу према Мркоњић Граду.

- Издвајају се дионице пута Дервета, Клашнице-Шарговац, гдје је евиндентирано шест саобраћајних незгода, са шест смртно страдалих лица - додаје главни инспектор Управе полиције за безбједност саобраћаја МУП-а Републике Српске Драган Милошевић.

Црну статистику биљеже и Румунија, Бугарска, али и Србија и Хрватска. Ове земље нашле су се на листи Европског савјета за безбједност саобраћаја као најопасније земље за вожњу.