latinica  ћирилица
21/04/2024 |  18:51 ⇒ 19:46 | Аутор: sputniknews.com

Србија у Њујорку формирала штаб - 24 сата дневно против приједлога резолуције о Сребреници

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран штаб који се бави питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници и поручио да шансе Србије нису велике, али да ће се борити.
Штаб Србије, Њујорк (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Штаб Србије, Њујорк (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Наше шансе нису велике, али борићемо се за Србију и вјерујте ми, народ ће видјети резултате - навео је Вучић на друштвеним мрежама.

Он је најавио да ће ускоро почети видео-конференција са званичницима у Београду.

- У нашој Мисији при УН у Њујорку формиран је прави штаб, ускоро видео конференција са нашима у Београду, а у Њујорку слиједе сусрети са више од 120 сталних представника различитих земаља у УН - написао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић борави у Њујорку, гдје ће у понедјељак представљати Србију на сједници Савјета безбједности Уједињених нација, на којој ће бити представљен редовни шестомјесечни извјештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереша о раду Унмика.

Он ће током боравка у Њујорку обавити и низ консултација са представницима земаља чланица УН, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о Сребреници.

Вучић је, уочи пута у Њујорк, изјавио да ће доношење такве резолуције додатно нарушити односе у региону и да ће се Србија свом снагом борити против усвајања резолуције.

Раније данас, амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је за Танјуг да ће се штаб непрекидно 24 сата бавити ситуацијом у вези са покушајем усвајања резолуције. Ђурић је истакао да Србија тражи да подносиоци и спонзори резолуције о Сребреници повуку тај предлог у циљу помирења у региону и како та осјетљива тема не би била политизована.

Он је за напоменуо да је интерес предлагача Резолуције више геополитичке природе.

- Та резолуција може да продуби проблеме у иначе осјетљивом региону - рекао је Ђурић и додао да је ово пар екселанс регионално питање.

Каже да није било никаквих консултација о нацрту резолуције, а да је индикативно то што се резолуција не доноси на годишњицу злочина већ између 28. и 29. годишњице.

- Када је усвојена Резолуција о геноциду у Руанди, о њој се најприје разговарало у Афричкој унији, а консултације су вођене и када је у Уједињеним нацијама усвојена општа Резолуција о геноциду, чији коспонзор су биле и Србија и Босна и Херцеговина. Када постоји дијалог, онда може да се постигне рјешење - истакао Ђурић.

Он поручује да је циљ овакве резолуције да се једној страни удари страховита политичка етикета.

Подсјетио је да је Србија јасно осудила злочин у Сребреници, да су два предсједника Србије одала пошту страдалима у Сребреници, а да су предсједника Александра Вучића, тада премијера, напали екстремисти у Поточарима. Подсјетио је да је у Скупштини Србије усвојена и Декларација о злочину у Сребреници.

- Ово је осјетљива тема, важно је да се не дијелимо и да не отварамо старе ране - истакао је он.

Рекао је да ће са предсједником Вучићем у Њујорку имати десетине састанака са европским и свјетским лидерима на којима ће пробати да придобије подршку како та резолуција не би добила потребну већину.

- Сасвим је јасно да неће бити консензуса око ове теме - додао је он уз напомену да је циљ српске делегације да већина земаља не стане иза ове резолуције. Истакао је да борба за то неће бити једноставна, али да се интензивно ради на томе да се разјасни позадина ове теме.

Навео је да ће се глас Србије веома далеко чути, иако смо, као је рекао, бројчано мали и у незавидној геополитичкој ситуацији.

- Грађани треба да знају да смо одлучили да не погнемо главу, да не прихватимо својеврсног политичког топлог зеца у међународној арени. И да показујемо истовремено и да поштујемо жртве, али и да имамо и кичму и достојанство и да смо посвећени регионалном миру - истакао је Ђурић.