latinica  ћирилица
21/04/2024 |  19:32 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Орбан: У Бриселу доминира логика рата

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да данас у Бриселу постоји већина која је за рат и да политиком доминира логика рата.
Виктор Орбан - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Виктор ОрбанФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Данас у Бриселу постоји проратна већина. У Европи је расположење ратно, а политиком доминира логика рата. Видим припреме за рат од стране свих - објавио је Орбан на својој страници на Фејсбуку.

Он је додао да генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг жели да успостави мисију НАТО-Украјина, док су "европски лидери већ ушли у рат" и виде га и воде га као свој рат.

- У почетку се радило само о слању шљемова. Онда иду санкције, али не за енергенте! Па ипак, потом и за њих. Затим је услиједила испорука оружја. Прво ватрено оружје, па тенкови, па авиони. Затим новчана помоћ. Десетине милијарди, све више и више. Сада смо негдје на око 100 милијарди у еврима. Новац, новац, оружје, али ситуација се не поправља, заправо се погоршава - оцијенио је Орбан.

Мађарски премијер је нагласио "да смо на корак од тога да Запад пошаље трупе у Украјину".

- Ово је вртлог рата који може да повуче Европу у дубину. Брисел се игра ватром. Оно што он ради је искушење. Свјетски ратови се никада у почетку не називају свјетским ратовима. Убијеђен сам да се морамо клонити овог рата. Ово није наш рат. Не желимо рат и не желимо да Мађарска поново постане играчка великих сила. Зато се морамо залагати за мир - код куће, у Бриселу, Вашингтону, УН и НАТО-у - закључио је Орбан.