latinica  ћирилица
22/04/2024 |  11:01 ⇒ 11:01 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Запад балансира на ивици директног војног сукоба нуклеарних сила

Запад балансира на ивици директног војног сукоба нуклеарних сила због подршке Украјини, а то може изазвати катастрофалне посљедице, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Сергеј Лавров (фото:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

Према његовим ријечима, посебну забринутост изазива чињеница да управо "тројка" западних нуклеарних сила спада у кључне спонзоре Кијева.

- Москва у томе види озбиљне стратешке ризике, који воде повећању нивоа нуклеарне опасности - додао је министар у видео поруци учесницима Московске конференције за непролиферацију нуклеарног оружја.

Лавров је нагласио да је у свијету тренутно примјетна криза система контроле над наоружањем, разоружањем и нераспоређивањем нуклеарног оружја, која одражава дубоку деградираност у области међународне безбједности без преседана.

Према његовим ријечима, подривање постојећег система контроле наоружања и нуклеарне непролиферације негативно утиче на одрживост Уговора о неширењу нуклеарног оружја, а проблеми везани за примјену споразума не само да трају, већ се и повећавају.

Главни проблем је што западне земље користе споразум за рјешавање политичких проблема који се не односе на неширење нуклеарног оружја – "вршење притиска или директне интервенције против "непожељних" земаља, повећање нивоа контроле над нуклеарним програмима држава које нису чланице западног блока", додао је Лавров, напомињући да "под паролом разоружања" неке земље такође покушавају да ојачају контролу над нуклеарним арсеналом Русије и Кине.

Лавров је рекао да су за спрјечавање даље деградације ситуације у свијету, одржавање дугорочне стабилности и формулисање реалне агенде разоружања потребни заједнички напори за изградњу обновљене архитектуре међународне безбједности засноване на принципу мултилатерализма, једнакости и недјељивости.

- Само на тај начин могуће је смањити ниво међудржавне конфликтности и обезбиједити реалан напредак у области контроле наоружања - оцијенио је Лавров.

Он је поручио да је Русија "спремна да се врати питању ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања, чим то уради Вашингтон".

Колективни Запад, на челу са САД, промовише "отворено преварантске шеме" како би постигао предност на рачун нових ограничења нуклеарног арсенала противника, оцијенио је Лавров.

- Не постоји основ за дијалог са Сједињеним Америчким Државама на тему стратешке стабилности у условима тоталног глобалног рата против Русије, ова тематика се не може вјештачки изоловати из општег међународног сегмента - закључио је руски дипломата.