latinica  ћирилица
22/04/2024 |  16:28 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

У Бањалуци конференција "Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност БиХ" (ВИДЕО)

У Бањалуци се одржава Прва међународна конференција о инфраструктури геопросторних података.
Конференција РУГИП-а - Фото: РТРС
Конференција РУГИП-аФото: РТРС

Конференцију је организовала Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове у партнерском пројекту са Геодетском управом Шведске – под називом "Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност БиХ".

У оквиру овог пројекта РУГИП је добио два милиона евра донаторских средстава. Исти износ добила је Геодетска управа Федерације БиХ.

Успостављање инфраструктуре геопросторних података од изузетног је значаја за унапређење земљишне администрације у Републици Српској. Резултати пројекта видљиви су и у пракси. Посебно су значајни за област пољопривреде.

- Евиденцијом сјетвених површина које смо уназад двије године почели ад користимо министратсво је уштедило преко милион и по КМ, сада тачно занмо које површине су засијане и којом културом. Када је у питању додијела земљишта на концесије дигитализацијом која је завршена преко 80 одсто у нашим општинама ми сада располажемо подацима и можемо да омогућимо нашим пољопривердним произвођачима преко лоаклних заједница ако је у питању закуп преко концесија - рекао је минситар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Међународна конференција окупила је више од стотину учесника из Српске, Федерације БиХ, земаља региона, али и Шведске и Холандије. Осим конференције, захваљујући донаторским средствима спроводи се низ активности.

- У та средства већином је ствар организација, како конференција, како одређених експерата коеј можемо да доведемо код нас да нам те неке ствари приближе и одређених конференција и одређених студијских посијета и имамо тачно наведено како и на који начин та средства можемо да користимо - каже директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић.

Пројекат има три компоненте, чији је циљ јачање капацитета надлежних управа. У плану је петогодишња реализација.

- У нордијским земљама имамо снажну сарадњу између геодетских управа. Размејњујемо и дијелимо информације између земаља, али и по питању служби и услуга за позиционирање сви наши системи су повезани. Ово су само неки од примјера сардње које желимо да успоставимо и овдје - каже пројект менаџер "Делеф-а" Јенис Свеневал.

Републичка геодетска управа, по најсавременијим стандардима Европске уније, обрађује податке институција, које чине Савјет за инфраструктуру геопросторних података. У плану је и доношење нацрта закона који треба да уреди ову област.