latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:08 ⇒ 17:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштинска делегација задржана на улазу у зграду УН

Предсједавајућа Савјету безбједности УН и стална представница Малте при УН Ванеса Фрејзер отворила је сједницу о шестомјесечном извјештају УНМИКА о Косову и Метохији, али је убрзо услиједило њено краће одлагање, јер је, како је појаснила, цијела делегација Приштине задржана на улазу због УН процедура.
СБ УН (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL/илустрација) -
СБ УН (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL/илустрација)

Фрејзер, је након вишеминутне паузе и провјере информација које је добила, налгасила да је ријеч о протоколу УН, због који су неки учесници задржани на улазу.

- Протокол УН није дозволио цијелој делегацији Косова да уђе у зграду и морамо да их чекамо како бисмо наставили сједицу - рекла је Фрејзер уз претходну констатацију да је учесници састанка гледају "блиједо" (јер нису добили никакво објашњење за одлагање почетка сједнице).

Прије него што је уочено да делегација Приштине није на сједници, а коју предводи предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи, Фрејзер је позвала предсједника Србије Александра Вучућа да сједне и протокол да допрати чланове делегације Србије у којој је и Марко Ђурућ.

СБ УН расправља данас о новом, шестомесечном извјештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову.