latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:32 ⇒ 20:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић у СБ УН о КиM: Срби имају 11 година неиспуњених обећања и неспособности ЕУ (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас на сједници Савјета безбједности у Њујорку, на којој је представљен редовни шестомјесечни извјештај генералног секретара УН Антониа Гутереша о раду Мисије УН на КиМ, да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни послије 11 година формирање Заједнице српских општина није ни на видику.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ TANJUG VIDEO -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ TANJUG VIDEO

- Дозволите ми прије него што пређем на извјештај о коме данас говоримо, да вас подсјетим да је 19. априла било тачно 11 година од када је у Бриселу усвојен најважнији споразум између Београда и Приштине на путу ка нормализацији односа. Један од потписника била је и Европска унија и 11 година касније иако су Срби испунили све тешке обавезе из поменутог споразума, ЗСО и њено формирање нису ни на видику - рекао је Вучић у свом обраћању, након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извјештај.

Како је рекао, 11 година случајне или намјерне неспособности Европске уније да као гарант тог споразума ствари помјери са мртве тачке.

- Наравно, то је резултирало оним што данас можемо да назовемо континуираним правним насиљем и физичким малтретирањем српског становништва на Косово и Метохији - истакао је Вучић.

Вучић је захвалио генералном секретару УН Гутерешу на посвећености да испуни мандат УНМИК-а као што је наглашено и истакнуто у Резолуцији 1244.

Укидање динара на КиМ-кулминација етнички мотивисане кампање против Срба

Вучић је рекао да мјера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

- Извјештај о раду УНМИК-а који је данас пред нама разматра се мјесец и по дана од када је СБ УН 8. фебруара одржало посебну сједницу о ситуацији на Косову и Метохији. Да подсјетим, ова хитна сједница одржана је по поднеску Републике Србије - рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија Савјету безједности представила све радње којима су те институције спроводиле добро планиране, распрострањене и систематске нападе узнемиравања српских цивила, укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље.

- Посебан акценат стављен је на акутну мјеру укидања готовинског промета у динарима, при чему је приштински режим драматично и додатно отежавао свакодневни живот Срба и других неалбанаца с обзиром на то да су примања претежно примали у динарима. Разговарало се у контексту ускраћивања приступа чак и основним социјалним услугама као што су здравствена заштита, образовање - рекао је Вучић.

Додаје, да је Курти Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромјесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено.

- Нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромјесечни прелазни период и све мјере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах. Због тога Срби на Косову и Метохији су и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дјечји додатак и сва друга примања - рекао је Вучић.

Зијаде да предузме хитне мјере због прогона Срба - потребно више УНМИК-а на КиМ

Вучић је поручио да је неопходно да специјална представница УНМИК-а Каролине Зијаде примијени своја овлашћења и надгледа привремене институције самоуправе Приштине, предузме хитне акције, у сарадњи са Кфором, као и да буде више, а не мање УНМИК-а на КиМ.

- Али такође да предузме хитне акције у сарадњи са Кфором усмјерене ка гарантовању безбједности и људских права свим становницима КиМ - нагласио је Вучић.

Поручио је да су нам на КиМ хитно потребна рјешења која значе више УНМИК-а, а не мање.

Он је претходно указао да су Срби били изложени отвореном прогону годинама, а Приштина одбила да испуни и даље своје најважније обавезе из дијалога.

- Та обавеза се односи на потребу успостављања Заједнице српских општина, што је уговорено споразумима из 2013. и 2015. као механизмом заштите појединачних и колективних права Срба у Покрајини, као основе комплетног процеса нормализације и свих других постигнутих споразума - рекао је Вучић.

Истакао је да је инсистирање Београда на ЗСО без икаквог довођења у питање статуса Косова и Метохије, пошто се ради о институционалном рјешењу које би предвидело и онемогућило прогон Срба који се спроводи у посљедњим годинама.

- ЗСО је осмишљена да омогући безбједан живот на терену, економски развој и заштиту елементарних политичких права Срба. Да је ЗСО била успостављена у протеклих 11 година, увјерен сам да бисмо имали повољне услове за прави дијалог и историјско помирење између заједница. Међутим, ово је управо оно што они који су власти у Приштини, не желе. Разлог је тај да су вођени примитивном етничком мржњом према Србима, коју користе за распиривање међународних тензија као изговор. Слично је да је то изговор за финализовање прогона и етничког чишћења Срба - рекао је Вучић.

Умјесто да буде санкционисан Куртијев режим је стално награђиван

Вучић додаје да је од 8. фебруара 2024. до данас одржано пет рунди разговора у Бриселу, а њихов једини резултат је био да се виде прави мотиви Приштине, док су брутална репресија и прогон Срба и других неалбанаца додатно ојачани.

- Главни преговарач Приштине, Бисљими, Куртијев замјеник и његов партнер у прогону цивилног становништва потврдили су да њихове једностране и ескалаторне одлуке да ефикасно укину динар на Косово и Метохију јесу у дубокој мјери утицале на људе, за разлику од Куртијевих увјеравања које је он изнио пред овим уваженим тијелом, да су оптужбе Србије лажне и да нико, укључујући Србе, није погођен овом одлуком - рекао је Вучић.

Он је истакао да је Бисљими остао посвећен Великој Албанији и хегемонистичким аспирацијама и да се његово вођење процеса дијалога, карактерише стратегијом саботажа кроз присуство и да је умјесто да буде санкционисан Куртијев режим стално награђиван.

- Истовремено је брутална репресија у прогону Срба и других неалбанаца додатно ојачана након ванредне сједнице и десило се 16 нових етнички мотивисаних напада. Они обухватају оружани напад против Срба у Грачаници, пуцњаве и застрашивање све мањег броја српских повратника на западу КиМ, као и континуирани и неоправдани притворе, затим насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику у чисто српским општинама на сјеверу Косова - рекао је Вучић.

Истакао је да су се континуирани напади у оквиру прогона Срба продубили послије упада 8. фебруара параполицијских снага у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином Потоку гдје су прогонитељи Срба заплијенили велике количине медицинских средстава.

Оцијенио је да извјештају Унмика недостаје повезивање догађаја који су се дешавали током овог времена, а да тек ако се они заједно анализирају праве праву слику на терену.

Према његовим ријечима, чула су се површна објашњења и како је рекао, зато је његово да чланицама СБ УН понуди свеобухватнији увид у догађаје о цијелој ситуацији.

Он је оцијенио да ванредна седница Савјета безбједности није представљена у извјештају као неки догађај од посебног значаја.