latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:38 ⇒ 17:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска и Ирак потписали Стратешки оквирни споразум

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас, након сусрета с ирачким премијером Мохамедом ал-Суданијем у Багдаду, да Стратешки оквирни споразум потписан између Турске и Ирака представља "чврсту мапу пута".
Ердоган и Ал Судани (Фото: EPA-EFE/Thaier Al-Sudani) -
Ердоган и Ал Судани (Фото: EPA-EFE/Thaier Al-Sudani)

- Вјерујем да ће моја посјета и управо потписани споразуми представљати нову прекретницу у односима Турске и Ирака - поручио је Ердоган на конференцији за новинаре након сусрета с ирачким премијером.

У ирачкој престолници је након састанка Ердогана и Ал Суданија потписан меморандум о разумијевању у вези са сарадњом на Пројекту пута развоја између Ирака, Турске, Катара и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), преноси Анадолија.

- Стратешки оквирни споразум за заједничку сарадњу који смо потписали с премијером (Суданијем) представља снажну мапу пута - рекао је Ердоган.

Осврнувши се на одржане састанке с премијером Суданијем и предсједником Ирака Абдулом Латифом Рашидом, Ердоган је рекао како је сарадња у подручју безбједности и борбе против тероризма била једна од најважнијих тачака дневног реда.

Додао је да је Турска поздравила проглашење ПКК забрањеном организацијом у Ираку.

- Разговарали смо о могућим заједничким корацима против терористичке организације ПКК и њених огранака, који циљају Турске с ирачке територије - подвукао је Ердоган.

Двојица лидера дотакла су се и израелских напада на Газу.

- Са ирачким колегама разговарао сам о посљедицама израелског насиља у Палестини на наш регион и консултовали се о заједничким корацима које можемо предузети - рекао је Ердоган.

У контексту све веће напетости између Ирана и Израела, Ердоган је подсјетио све релевантне стране да избјегавају кораке који доводе до ескалације напетости.

Ердоганова посјета у Ираку наставља се у Ербилу.