latinica  ћирилица
22/04/2024 |  18:54 ⇒ 23/04/2024 | 10:47 | Аутор: РТРС

Јасеновац - 79 година од пробоја посљедње групе преживјелих логораша (ВИДЕО)

Прошло је 79 година је од пробоја посљедње групе преживјелих јасеновачких логораша. Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој НДХ за вријеме Другог свјетског рата. На дан пробоја у логору је било 1.073 логораша. Усташе су на најмонструознији начин убиле 700.000 Срба, Јевреја, Рома. Убијено је 20.000 дјеце.
Млака - Фото: РТРС
МлакаФото: РТРС

У Млаки је служено молитвено окупљање за жртве устшког система логора Јасеновац. Истакнуто је да нам сјећање на жртве и чување њиховог имена и идентитета даје будућност.

Суочени са сигурном смрћу, посљедњи јасеновачки логораши, на данашњи дан 1945. године, покушали су очајнички пробој. Преживјело је 169. У логору смрти усташе су на најсвирепије начине убиле су 700 хиљада Срба, Јевреја, Рома и антифашиста. Милости нису имали ни за кога. Милану Козловићу 14 чланова породице убиле су усташе.

- Из саме моје породице страдало је 14 од Кусоња, Старе Градишке, Јасеновца, Јадовно, чак један дјед је завршио да ли у на Пагу или тамо негдје - наводи Козловић.

Помен дједу убијеном у Јасеновцу дошао је да да Стево Делибашић.

- Из сваке куће је по један члан породице одведен у Јасеновац, било мушко, било женско - каже Делибашић.

Идеја сјећања уписана је у бит сваког човјека, речено је након литургије коју су у Млаки служили администратор митрополије загребачко-љубљанске Кирило и епископ пакрачко-славонски Јован.

- Оно сјећање које производи освету, које производи гњев, које производи набој, које производи мржњу, то је оно сјећање какво нам не треба, али сјећање жртвем прослављање жртве, сећање и сачување имена и идентитета жртве, то је оно што треба да чинимо - истиче епископ пакрачко-славонски Јован.

Амасадор Србије у Хрватској Јелена Милић истиче да се треба сјећати и ширити истину о ономе што се десило.

Представници Српске кажу да се стално мора подсјећати свијет шта се десило у Јаеновцу и НДХ како се то никоме не би поновило.

- Овдје су страдали цивили, дјеца, жене, старци, немоћни, нико под оружјем, него се ишло ка томе да се што је могуће више уништи српског свијета - истиче изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Михаиловић каже да је ово мјесто, оно на којем би данас многи требали да буду.

Јасеновац је био је највећи логор смрти у тадашњој фашистичкој Независној Држави Хрватској.

Формиран је у августу 1941. године, а осмислио га је један од највећих ратних злочинаца Макс Лубурић, који је био и први командант логора. Професор Гидеон Грајф, историчар специјализован за Холокауст навео је да је Јасеновац био далеко бруталнији од Аушвица. Број жртава никада није тачно утврђен јер је логорска архива два пута уништавана - почетком 1943. и априла 1945. године.