latinica  ћирилица
22/04/2024 |  20:18 ⇒ 23/04/2024 | 10:48 | Аутор: РТРС

Вучић: Тражићемо да се повуче приједлог резолуције о Сребреници или да чланице УН гласају против ње (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће тражити да се повуче приједлог резолуције о Сребреници или да чланице Генералне Скупштине Уједињених нација гласају против, јер ће она продубити јаз и довести до нестабилности и тензија на Западном Балкану, до отварања старих рана и да ће отворити Пандорину кутију.
Александар Вучић   (Фото:instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић (Фото:instagram.com/buducnostsrbijeav)

Вучић је говорећи о приједлогу резолуције о Сребреници рекао да је нацрт те резолуције рађен уназад шест мјесеци без знања и сагласности не само Србије већ и свих у БиХ.

- Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дијели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима ова резолуција је иницрана иако није донета консензусом, и уперена је против једног народа. Србија је констано и досљедно осуђивала злочине почињене у Сребреници, а два предсједника су и одала пошту жртвама у самој Сребреници - рекао је Вучић.

Како је рекао нацрт резолуције има узак оквир и има за циљ да оптужи само један народ, а што ће довести до даљег неповерења и дестабилизације у БиХ.

Он је оцијенио да такве иницијативе, ако заиста желе да допринесу помирењу и изградњи поверења у региону морају бити инициране од државе на коју се односе.

- Друго, није било регионалних консултација, јер доношење одлука у Генералној скупштини УН које могу промијенити стање регионалне стабилности мора бити донето консензусом. У овој ситуацији доноси се резолуција против виталног интереса једног народа - рекао је он.

Вучић је рекао да је Резолуција ГС УН о геноциду у Руанди из 2003. године, која је усвојена много пре опште Резолуције ГС УН о геноциду из 2015. године, усвојена на препоруку Афричке уније, што само говори о томе да је донијета након регионалних консултација прије подношење ГС УН.

- Желим да нагласим чињеницу да се СБ УН бави ситуацијом у БиХ и ово би могло бити задирање у питања СБ УН. Преношење расправе од СБ УН до ГС УН није прикладно, посебно не у овом тренутку - нагласио је Вучић.

Он је додао и да Република Србија континуирано и досљедно осуђује страшни злочин у Сребреници.

Вучић је рекао и да је посјетио Сребреницу и одао почаст жертвама, а да је то прије њега урадио и некадашњи предсједник Србије Борис Тадић.

- У Народној скупштини Србије 2010. године усвојена је декларација којом се осуђује злочин у Сребреници. Србија је своју приврженост принципима међународног права показала испуњавањем својих обавеза према међународним институцијама правде - нагласио је Вучић.

Он је рекао да Србија остаје отворена за дијалог и јавну расправу.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је организовао пријем за сталне представнике у Уједињеним нацијама, поводом предложене резолуције о Сребреници, о којој би требало да се расправља почетком маја.

Претходно је Вучић изјавио да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни послије 11 година формирање Заједнице српских општина није ни на видику.