latinica  ћирилица
22/04/2024 |  21:42 ⇒ 23/04/2024 | 10:48 | Аутор: РТРС

Страни фактори у БиХ остварују властите интересе на штету српског народа (ВИДЕО)

Предложена резолуција о Сребреници води ка додатном компликовању политичке ситуације у БиХ, те да страни фактори који дјелују у БиХ чине све како би остварили властите интересе, на штету српског али у коначници и других народа који овдје живе, сагласни су саговорници наше емисије "Други угао".
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Резолуција о Сребреници, између осталог, служи да се односи између муслимана Бошњака и Срба трајно затрују и да се онемогући било какво помирење и суживот.

- Нијемци су преко њиховог дипломате Шмита, који се лажно представља као неки високи представник, посвађали и муслимане и Хрвате и муслимане и Србе. Они буквално цијепају све што могу да поцијепају, чиме руше Устав БиХ који је дио међународног мировног споразума - истакао је Душан Павловић, директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

Адвокат Горан Петронијевић је нагласио да Срби у БиХ, односно Република Српска, знају каквог противника имају и шта им неолиберални глобалистички запад спрема.

- Бошњаци, на њихову жалост, ће се отријезнити и схватити да су у врло лошој позицији и то отрјежњење ће за њих бити јако тешко јер ће схватити да су они били само средство за постизање циљева западне неолибералне глобалисичке демократије - додао је Петронијевић.

Драго Вуковић, редовни професор на Универзитету Источно Сарајево, изјавио је да је потпуно убијеђен да би домаћи политички актери нашли нека рјешења да нема подршке и произвођења кризе извана.

- Ниједна држава не може опстати ако унутрашњи фактори, политичке елите и сваке друге елите не успију да се договоре. У том случају та држава нема перспективу - навео је Вуковић.

Он је нагласио да је политика у Српској на лошем нивоу и да она "не препознаје  шта је национално и државно, шта је борба за власт, а шта борба за Српску".

- Мислим да ће јединство Срба да проради јер се то увијек дешавало у кризним ситуацијама. Кад пријети опасност, Срби се уједињују - рекао је Вуковић.

Говорећи о недавно одржаном народном митингу у Бањалуци "Српска те зове", Вуковић је истиче да је очекивао да ће на њему учествовати и политичке партије из опозиције.

- Историјска идеја СДС-а је Република Српска која је сада нападнута. Није могуће да нико од ветерана те странке не изађе и не брани Српску. Опозиција не може у овој ситуацији да се понаша ускостраначки - нагласио је Вуковић и додао да је дошло вријеме да превазиђемо унутрашње несугласице и да се уздигнемо изнад тога и покажемо јединство.

- Морамо бити јединствени јер у Сарајеву, па чак и у међународној заједници очекују наше унутрашње нејединство - закључио је Вуковић.