latinica  ћирилица
23/04/2024 |  06:57 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Додик у Санкт Петербургу на Међународном безбједносном форуму (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик боравиће у Санкт Петербург гдје ће присуствовати Међународном безбједносном форуму.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

На форуму учествују лидери и званичници из више од 120 земаља којима ће се путем видео линка обратити и руски предсједник Владимир Путин.

Према програму организатора, учесници састанка би требало да дискутују о два главна питања агенде, а то су "Обезбјеђење информационе безбједности у условима формирања полицентричног свјетског поретка: изазови и могућности" и "Очување националног идентитета и традиционалних вриједности држава свијета као неодвојиви дио одржавања међународне безбједности, мира и стабилности".

Планиране су и дискусије у оквиру два тематска округла стола и то на теме "Међународна сарадња у области сузбијања илегалних миграција" и "Актуелна питања заштите становништва у условима војних сукоба и ванредних ситуација природног и људског поријекла".

Очекује се да Интернационални састанак сутра отвори секретар Савјета безбједности Руске Федерације Николај Платонович Патрушев након чега ће поздравн ријеч путем видео-обраћања упутити пресједник Руске Федерације Владимир Путин.

У делегацији Републике Српске је и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир.

У Санкт Петербургу је и сенатор Републике Српске Александар Вулин, као и министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Дванаести Интернационални састанак високих представника задужених за питања безбједности биће одржан у престижном конгресном центру "Експофорум".