latinica  ћирилица
23/04/2024 |  08:22 ⇒ 10:48 | Аутор: РТРС

РТРС у Санкт Петербургу: Како Руси живе под санкцијама? (ФОТО)

Отпорност руске економије на незапамћене санкције, које су САД и Европска унија увеле због почетка Специјалне војне операције у Украјини, изненадила је велику већину познавалаца економских токова.
Санкт Петербург (фото: Јасенко Тодоровић) -
Санкт Петербург (фото: Јасенко Тодоровић)

Русија је у рекордном року успјела да пронађе алтернативне изворе, којима је дошла до потребних производа и сировина, прије свега на азијском тржишту, истовремено радећи на јачању домаће производње.

Русија, Санкт Петербург (Фото: РТРС)

Банкарски сектор је за ригорозне санкције и повлачење система међународног плаћања Swift брзо пронашао рјешење у виду директних трансакција са "пријатељским земљама".

Одлазак западних платних картичних система (Visa, Master card...) надомјестили су новом домаћом платном картицом "Мир".

Редом су се са руског тржишта повлачили амерички гиганти Мек Доналдс, Кока Кола и остали, али упражњено мјесто на огромном руском тржишту одмах су заузели домаћи брендови.

Најсликовитији примјери су управо наведена Кока Кола и Мек Доналдс.

Када је у марту 2022. године Кока Кола најавила повлачење из Русије, руске фабрике које су производиле ово пиће, окренуле су се развоју домаћег бренда "Добра Кола", која убрзо постаје најпродаванија.

Истовремено, на руском тржишту могуће је пронаћи и оригиналну Кока Колу, али је њена продаја опала за више од 70 одсто.

Санкт Петербург (Фото: Јасенко Тодоровић)

Сличан је и епилог одласка Мек Доналдса. Руси њихове продајне објекте ребрендирају у свој бренд "Вкусно и точка", задржавају услугу и храну и постају водећи ланац брзе хране у земљи.

Фото 4 - Један од објеката "Вкусно и точка" у Санкт Петербургу

Полице у трговачким ланцима су пуне и нема несташица, које је запад предвиђао и прижељкивао. Инфлација није значајније утицала на малопродајне цијене, па су оне значајно мање, не само од цијена у ЕУ, него и у нашем региону.

Санкт Петербург (Фото: Јасенко Тодоровић)

Најзначајнија је разлика у цијенама енергената и горива.

Цијене горива на пумпама у Русији крећу се између 51 до 65 рубљи, односно око 1 КМ. Цијена гаса не прелази 0,50 КМ.

У Санкт Петрбургу, једном од највећих руских туристичких центара, више нема туриста са запада, али тај изазов надомјестили су развојем домаћег туризма и великим продором азијских туриста.

Аеродром у Санкт Петербургу је у периоду јануар–март ове године опслужио 4,2 милиона путника, или осам одсто више него прије годину дана.

Санкт Петербург (Фото: Јасенко Тодоровић)

На домаћим летовима је услужено 3,4 милиона путника, највише из Москве, Сочија, Калињинграда, Јекатеринбурга и Казања.

Овај град са нестрпљењем ишчекује један од најзначајнијих пројеката у својој историји - изградњу најмодерније брзе пруге Москва – Санкт Петербург, чија изградња је започета ове године.

Када буде завршена, воз ће дионицу од 679 км прећи за невјероватних два часа и 15 минута.

Санкт Петербург (Фото: Јасенко Тодоровић)

Да санкције нису значајно утицале ни на руско тржиште рада показује и податак да је стопа незапослености на историјском минимуму - испод три одсто, а у Санкт Петербургу чак и испод руског просјека - 1,5 одсто.

Текст и фото: Јасенко Тодоровић