latinica  ћирилица
23/04/2024 |  09:41 | Аутор: РТРС

НАТО прије 25 година починио ратни злочине али није убио истину

Организација старјешина Војске Републике Српске саопштила је да је НАТО бомбардујући зграду РТС-а на данашњи дан 1999. године, када је страдало 16 људи, починио ратни злочин за који нико није одговарао, али нису успјели да убију истину.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Војне старјешине су подсјетила да је у ноћу између 22. и 23. априла 1999. године у 2.06 часова, НАТО алијанса бомбардовала зграду РТС-а и том приликом смртно је страдало 16 цивила, а најмање још толико их је рањено.

- Ово је први случај у историји срамног дјеловања НАТО алијансе да су једна медијска кућа и цивили који су у њој радили проглашени за легитимни војни циљ - истакнуто је у саопштењу Организације старјешина ВРС.

У саопштењу се наводи да су страдали само зато што су одговорно и професионално радили свој посао, односно, како је то тада рекао некадашњи британски премијер Тони Блер, "зато што су емитовали снимке страдања цивила, које су преузимали и западни медији, што је слабило подршку рату у оквиру НАТО алијансе".

- Иако су знали шта гађају и да се у згради РТС-а налазе искључиво цивили, то их није спријечило да изведу тај злочиначки напад, ненајављено, са потпуним умишљајем и циљем да се спријечи да истина о НАТО бомбардовању изађе на свјетло дана. Бомбардовање цивила без најаве правдали су ризиком по животе пилота злочинаца - подсјећају старјешине ВРС.

Такође, напомињу да разорне бомбе са осиромашеним уранијом нису успјеле убити истину, јер су преживјели успјели послати слике страдања српских цивила и у овом, али, и у бројним другим случајевима.

- Уз погибију недужних цивила, на најсвирепији начин убијен је и морал, правда, право и правила, људско достојанство и слобода говора, али, на сву срећу није убијена истина - наведено је у саопштењу.

Из Организације старјешина су истакли да ће и сила НАТО алијансе, као и свака друга сила, имати свој крај, а злочинци /извршиоци и налогодавци/ сасвим сигурно ће одговарати, на овом или на оном свијету.

Код споменика "Зашто?" у Ташмајданском парку одржан је помен за 16 радника Радио-телевизије Србије убијених на данашњи дан 1999. године када је НАТО гађао зграду РТС-а у центру Београда, прогласивши ову медијску кућу за легитимну мету. Пошта убијени радницима РТС-а одата је ноћас у 2.06 часова.