latinica  ћирилица
23/04/2024 |  10:33 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Европол: Хапшења у Сарајеву наставак борбе против "супер картела"

Европска полиција Европол огласила се о акцији "Black tie 2" у којој су на подручју Сарајева ухапшене 23 особе, наводећи да се ради о наставку борбе против "супер картела" који је контролисао европску трговину кокаином.
Полиција ФБиХ - Фото: РТРС
Полиција ФБиХФото: РТРС

У Европолу наводе да су ухапшене 23 особе које су осумњичене да су дио "унутрашњег круга" краља дроге који је ухапшен у Дубаију у операцији "Desert light".

- Баш као у тој операцији неколико партнерских агенција широм свијета је сарађивала да би задали још један велики удара овој криминалној структури. Претресено је преко 40 локација, а акцији су се придружили стрчњаци Европола, америчке ДЕА-е, те Федерално истражног бироа (FBI) - саопштио је Европол.

Истичу да је примарни циљ акције "Black tie" процесуирање високо вриједносних мета Европола и Низоземске.

- У 2023. године осумњичени је осуђен од стране низоземских власти на седам година затвора због трговине дрогом. Други циљ је био раскринкати читаву криминалну организацију која је била под командом тог краља дроге. Акцију у Сарајеву подржале су Белгија, БиХ, Француска и Америка, уз помоћ Европола - наводи се у саопштењу.

Истичу да је упркос хапшењу из новембра 2022. године истрага показала да је Гачанин, кога називају "High value target", наставио да управља трговином дроге из јужноамеричких земаља као што су Бразил, Колумбија и Перу у Европу и Аустралију из своје базе у Дубаију.

- Сарађујући са другим врхунским међународним трговцима дрогом у Дубаију, са којим је заједнички уложио у кријумчарење тона кокаина, овај држављанин БиХ и Низоземске је постао веома моћна личност у контроли масовног снабдевања кокаином према Европи и другим дестинацијама. Поред тога, осумњичен је и запроизводњу синтетичких дрога у ЕУ - наводи Европол.

Наглашавају да међу 23 особе ухапшене у Сарајеву нису само Гачанинови саучесници, већ и корумпирани званичници.

- Прије ове акције власти у БИХ су већ ухапсиле двојицу осумњичених и заплијенили 55.000 евра у кеђу, осам комада оружја, 11 полицијских радио станица, као и документацију о прању новцу. У наставку акције заплијењено је још новца, аутомобили, лаптопи и други докази - саопштио је Европол.