latinica  ћирилица
23/04/2024 |  12:13 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Випотник: Заштитићемо интересе Српске

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник најавио је да ће данас контактирати Мисију БиХ у УН у Женеви и тражити да обавијести Секретаријат ЕСПО конвенције о допремању спремника за збрињавање искориштених радиоактивних извора на Трговску гору.
Бојан Випотник - Фото: Уступљена фотографија
Бојан ВипотникФото: Уступљена фотографија

Випотник је поручио да се неће одступити ни корак од права да се заштите интереси грађана Српске.

Допремање спремника за збрињавање искориштених радиоактивних извора на Трговској гори још је један вид константног притиска надлежног хрватског фонда не само на хрватску, него и на јавност у Републици Српској и БиХ, али и кршење међународне конвенције и хрватских закона, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Из Министарства истичу да Фонд за финансирање разградње и збрињавање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" на Трговској гори још нема ни важећу просторно-планску документацију, ни завршену и одобрену студију утицаја на животну средину, ни еколошку, нити грађевинску дозволу.

У саопштењу се напомиње да је Черкезовац на Трговској гори још само преференцијална локација и тек се сад врше измјене и допуне Просторног плана Хрватске, с циљем да се Трговска гора уплани као трајна локација одлагалишта радиоактивног и исторшеног нуклеарног отпада.

- С обзиром на то да се ради о локацији која је уз саму границу, Министарство ће инсистирати да се спроведе стратешка процјена утицаја измјена и допуна Просторног плана Хрватске и искористиће све расположиве механизме које пружају ЕСПО конвенција и СЕА протокол да оспори ову локацију - наглашавају из Министарства.

У саопштењу се додаје да ће Министарство, као Контакт институција за ЕСПО конвенцију и СЕА протокол у име БиХ, одмах обавијестити Секретаријат ове конвенције и упозорити на нетранспарентне поступке из Хрватске и избјегавање обавеза које су прихватили приступајући међународним конвенцијама.

Из хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" са сједиштем у Загребу јуче је саопштено да је на локацију Черкезовац, гдје је планирана изградња складишта радиоактивног отпада, допремљен спремник са оловном заштитом, алат за манипулацију и капсуле за збрињавање искориштених извора.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Черкезовац у општини Двор, на самој граници са БиХ.