latinica  ћирилица
23/04/2024 |  12:43 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Отворен "Иност младих 2024" са 500 излагача из земље и региона (ВИДЕО)

У Бањалуци је отворена 26. Међународна изложба идеја, иновација и стваралаштва "Иност младих 2024", а посјетиоци ће моћи да виде више од 400 експоната, са учешћем 500 излагача, ученика основних и средњих школа, студената, иноватора и организација из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Русије.
Бањалука - ИНОСТ (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs) - Фото: Уступљена фотографија
Бањалука - ИНОСТ (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs)Фото: Уступљена фотографија

Манифестација у Дому омладине ће трајати до 25. априла, када је предвиђена и додјела награда и проглашење побједника.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Српске Зоран Бјелајац поручио је да ће Влада Српске и ресорно министарство наставити да подржавају не само ову манифестацију него и све друге које се баве иноваторством и науком.

Он је позвао излагаче и младе иноваторе да конкуришу за још један конкурс ресорног министарства за најбољу технолошку иновацију који траје до 5. маја и да покушају да реалузују своје иновације.

- Влада Српске ће наставити да пружа подршку кроз развој јединственог еко-система Републике Српске. Круна тог еко-система је научнотехнолошки парк који је основан у Кампусу Универзитета у Бањалуци и његова изградња ће почети ове године - рекао је Бјелајац.

Предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић навео је да је манифестација посвећена Дану града Бањалука - 22. априлу, као и 170 година од рођења великог српског и свјетског научника Михајла Пупина.

Савјетник бањалучког градоначелника за правне послове Ведрана Проле истакла је да је Бањалука и ове године, као и претходних финансијски и логистички подржао ову манифестацију.

Директор Градске развојне агенције Бањалука Невен Станић рекао је да је сарадња агенције са Удружењем иноватора донијела добре резултате, посебно када је ријеч о повезивању идеја и инвеститора.

На сајму је промовисана и књига "Пупинови патенти и његова филозофија", аутора Милана Божића, који је подсјетио да је Пупинов рад деценијама минимизиран.

- Говорило се само о 24 патента. Његови патенти, до сада је откривено 142 у чак 30 земаља свијета, сви су у примјени - истакао је Божић.

У књизи су обрађена 142 патента, јер је 143. откривен док је књига била у штампи.

"Иност младих 2024" организују Савез иноватора Републике Српске и Удружења иноватора града Бањалуке.