latinica  ћирилица
23/04/2024 |  14:14 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Након Беча и Истанбула успјешан Инвестициони форум ИРБ Српске и у Милану (ФОТО)

Након Беча и Истанбула Инвестиционо-развојна банка Републике Српске организовала је данас и у Милану Инвестициони форум, на којем су италијанским инвеститорима представљене конкретне понуде за улагање у Републику Српску.
ИРБ - Фото: Уступљена фотографија
ИРБФото: Уступљена фотографија

Дегација ИРБРС на челу са в.д. директором Драженом Врховцем упознала је италијанске привреднике и са стимулативном пореском политиком Владе Републике Српске и са предностима за улагање у Републику Српску у односу на земље региона и Европске уније.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац позвао је италијанске привреднике да кроз директан контакт са институцијама Републике Српске развијају дугорочна и стратешка партнерства.

- Представили смо бенефите које међународне компаније могу да остваре улагањем у Републику Српску или чак и преносом њиховог пословања. Остварили смо одличне конкакте који су јасан показатељ на који начин ми у ИРБРС желимо да побољшамо живот у Републици Српској – желимо да доведемо квалитетне компаније - рекао је Врховац.

Он је рекао да су италијански привредници исказали велику заинтересованост за оно што Република Српска нуди, те да га то радује, посебно кад се има у виду и позитиван одјек претходно одржаних форума у Аустрији и Турској.

Уступљена фотографија

ИРБРС је представила и капиталне пројекте Владе Републике Српске, пројекте у оквиру пословних зона у локалним заједницама, као и компаније које су заинтересоване да буду предмет продаје или да успоставе стратешко партнерство са неком од италијанских компанија.

Међу италијанским компанијама које су учествовале на нашем форуму је и компанија Grimaldy Alliance. Иларио Ђангроси (Ilario Giangrossi), један од партнера ове компаније у области банкарства и финансија (Evvity partner) рекао је послије форума да је понуда Републике Српске обећавајућа и изузетно погодна за италијанске инвеститоре.

- Оно што нам је данас ИРБРС представила је веома занимљиво и очигледно је да Република Српска има велики потенцијал, посебно кад смо видјели како је развијен спортски олимпијски центар на Јахорини  рекао је Ђангроси.

Предсједник Удружења италијанских привредника у БиХ Ђузепе Франки рекао да је Република Српска, а посебно бањалучка и приједорска регија, имају одличан географски положај и близину аеродрома, аутопута и брзих цеста, што нас чини конкуретним за улагање.

- До сада су моје инвестиције биле усмјерене само на ФБиХ, али сам одлучио да то промијеним и да улажем у Републику Српску. Посебно кад сам посјетио једну приједорску фирму у области металне индустрије гдје сам видио људе који са лакоћом и љубављу обављају тај посао - рекао је Франки.

Данашњем Инвестиционом форуму присуствовао је и генерални конзул БиХ у Милану Даг Ђумрукчић.

Инвестициони форум дио је овогодишњих активности које су проистекле из првог великог и успјешног "ИНВЕСТ ФОРУМА" у септембру прошле године у Бањалуци, у организацији ИРБРС и Владе Републике Српске.

Ово је трећи форум од планираних шест у Европи и свијету у овој години.

Претходно су током марта одржани инвестициони форуми у Бечу и у Истанбулу. Фокус сва три форума је на привредним секторима у области саобраћајне инфраструктуре, прерађивачке индустрије (дрвопрерађивачке и металопрерађивачке), у секторима производње хране и туризма.

Круна ових активности биће обједињени велики догађај крајем године у Републици Српској – Четврта инвестициона конференција "Инвест Српска" и Други "Инвест форум", за који су током данашњих разговора исказали заинтересованост и италијански привредници.